donderdag 22 juni 2006


Jetzt geht's losss...

In de trein naar Utrecht stapten vanmorgen (woensdagmorgen) vier jongens in, allevier met blikje bier in de hand en in het oranje gekleed. Eentje had zo'n plastic wehrmachthelm op, ook oranje, met de tekst 'Jetzt geht's losss...'.

Ze installeerden zich in zo'n tussengang in de trein (perron heet dat geloof ik), waar van die klapstoelen zijn. Overal lag oranje confetti, want een van hen had de tas laten vallen. Bij elk station begonnen ze brullend te zingen en op de wanden te trommelen.

Ze kwamen uit Leeuwarden, vertelden ze, en reisden vandaag naar Frankfurt, om er hopelijk te feesten met andere oranjefans. ,,We hebben al kaartjes'', vertelde de jongste, een zestienjarige. Ik dacht dat hij bedoelde voor de wedstrijd Nederland-Argentinie, maar het waren kaartjes voor de trein van Utrecht naar Frankfurt. In plastic tassen hadden ze blikjes bier mee.

,,Dat zijn van die dronken lui'', zei iemand achter me in de coupe afkeurend, toen de knapen weer op de wanden trommelden.

,,Ja'', zei een Rotterdamse mevrouw verderop. ,,Ik zag ze vanoggend om hallef ellef al aan het bier. 't Is maar waar je zin in hebt, het is niet eens warrem weer.''

Ze wekten inderdaad de indruk dat ze te vroeg piekten. Ik stelde me voor hoe ze een paar uur later in Frankfurt aan zouden komen, een beetje duf van het bier, op een misschien wel uitgestorven station in een stad waar ze de weg niet weten. Ik was er graag achteraan gereisd om het te zien, maar ja, ik had geen kaartje.

(De foto is op het station van Utrecht)

Jetzt geht's weiter

De vier Leeuwarders hebben het gehaald, las ik in de krant van gisteren: collega Robert-Jan Speerstra sprak met hen in Frankfurt. Bij de grens hadden ze wel de wehrmachthelm moeten inleveren. Een T-shirt met de tekst 'Wo ist mein Fahrrad' mocht aanblijven. De jongens waren flink aangeschoten geweest, zei Robert-Jan.