zondag 22 januari 2006

Zwijgend
Zo vaak worden er in Leeuwarden geen zwijgende films vertoond, dus als het een keer zo is moet je erbij zijn. In de Harmonie waren er gistermiddag twee, met live begeleiding van het Noord Nederlands Orkest. Dat was te merken aan de prijs van het kaartje (23,50 euro) en aan het bezoek, want dat waren duidelijk muziekliefhebbers, meer dan filmkijkers.

De eerste was 'Shoulder arms' uit 1918 van Charlie Chaplin, een film over de Eerste Wereldoorlog waar de maker zelf niet zo heel tevreden over was. Maar bij de frontsoldaten van destijds was hij erg populair, dus toen had Chaplin er ook vrede mee.

De andere was 'Die Abenteuer von Prinzen Achmed' uit 1926 van Lotte Reiniger, een van de eerste avondvullende tekenfilms. Reiniger knipte de figuurtjes voor dit duizend-en-een-nachtsprookje allemaal uit fotokarton. De achtergronden maakte ze van een soort verpakkingspapier, dus een heidens karwei. En heel interessant om een keer te zien, maar zoals pionierwerk wel vaker is, op den duur ook een tikje saai.

De muziek klinkt wel voller dan in een bioscoop, maar na een tijdje vergeet je dat er een orkest zit en kijk je vooral naar wat er op het doek gebeurt. De muziekgangers doen echter of er niks aan de hand is. Die klappen voor iedere film begint, en erna nog een keer, en aan het eind van de middag doen ze er nog een staande ovatie achteraan.

,,Dat doen ze altijd'', zei Hester, die ik in de foyer tegenkwam. Overdreven lui, die muziekliefhebbers. Of zouden ze anders het gevoel hebben dat die 23,50 niet goed besteed is geweest?