donderdag 11 september 2008

Ike komt eraan



Drie jaar geleden moest heel Houston en omgeving ontruimd worden, want orkaan Rita was onderweg. Waling en Rita laadden de katten in de auto en zaten bijna een dag lang in de file. Enfin, dat heeft in de krant gestaan en in een reeks afleveringen (een, twee, drie, vier, vierenhalf, vijf, zes en zeven) op dit blog.

Het is nu weer raak, lijkt het. Orkaan Ike koerst recht op Houston af. Daarna gaat hij een bochtje maken, zo te zien.

Ditmaal laten ze zich niet weer verjagen. Waling heeft een generator besteld, voor als de stroom mocht uitvallen, schrijft Rita:


Nou, het lijkt erop dat orkaan IKE toch met het uur meer onze kant opkomt en Galveston begint morgenochtend met verplicht evacueren. Voor Kemah en omliggende dorpen begint een vrijwillige evacuatie per morgenochtend. We hebben allemaal telefoontjes gehad vanmiddag en vanavond van buren en kennissen die vragen wat wij gaan doen, de meeste buren gaan wel evacueren, de buren rechts van ons vertrekken rond 4 uur morgenochtend. Wij zijn van plan om toch maar hier te blijven al is het wel spannend.

Het is bij alle benzine stations een chaos, rijen auto's en lege benzinepompen. Bij de houtwinkels hetzelfde. We hebben vanavond nog wel hout weten te bemachtigen om de ramen mee dicht te gaan spijkeren. Ik was nog naar de winkel om blikken soep, crackers, brood, flessen water enz. in te kopen maar het water was al uitverkocht.
Je ziet allemaal huizen die alle ramen al met hout dichtgespijkerd hebben en iedereen lijkt zenuwachtig. Als je mensen spreekt die eerder een echte erge orkaan hebben meegemaakt is het ook niet een kleinigheid. Ze verwachten dat IKE een categorie 4 orkaan is als hij aan land komt.

We wachten maar af. Zaterdagmorgen tussen 4 en 6 wordt Ike verwacht aan land te komen. Dat is bij jullie tussen 11 en 1 uur 's middags.

Vrijdag zijn alle scholen hier gesloten.