vrijdag 12 september 2008

A nasty, nasty stormHet is boeiend om op veilige afstand berichten over orkaan Ike (de foto is van NASA) te lezen. Waar Foxnews rept van de dodelijke klappen die er in Texas zullen vallen, is de Houston Chronicle voorzichtiger: wat de windkracht ook zal zijn als Ike aan land komt, it's going to be a nasty, nasty storm for coastal dwellers in southeast Texas and southwestern Louisiana.Was ik zo'n coastal dweller, dan zou ik me zorgen gaan maken. Waling en Rita hebben de boel weliswaar dichtgetimmerd, maar zijn toch zenuwachtig, mailden ze vanmiddag al.Zonet stuurde Waling dit:

We hebben zojuist besloten dat we toch vertrekken. Alhoewel de storm nog zo’n 18 uren hier vandaan is komt het water enorm snel op en staat het park achter ons al helemaal onder water. Galveston staat voor het grootste gedeelte al onder water en op dit moment wordt er voorspeld dat waarschijnlijk ons huis ook een meter tot anderhalve meter water zal krijgen.We wachten nog een paar uur om te kijken hoe het gaat verlopen maar we hebben alles klaar om naar het noorden af te reizen.
Een paar minuten later vulde Rita aan:

Het ziet er niet goed uit, de enorme waterstuwing heeft gedeelten van Galveston al onder water gezet en ook de Boardwalk hier vlakbij staat onder water. Terwijl het nog maar 11 uur 's ochtends is en de orkaan niet aan land verwacht wordt voor 2 uur vannacht. We zitten echt aan de verkeerde kant van de storm, dat is wat er in New Orleans ook gebeurd was. Maar zelfs daar steeg het water niet zo lang van tevoren al. Het is nu verplicht evacueren voor alle gebieden rondom ons. Ze verwachten massale stroomuitval en het is maar de vraag wanneer dat weer terug komt.

We kunnen bij Gilbert en z'n broer logeren die net ten zuiden van Houston wonen. Het is een half uur rijden zodat we na de storm, als de flooding gedaald is, zo weer terug kunnen naar een huis dat hopelijk nog staat en nog droog is van binnen. We nemen Panda, Pepe en Jack, de poezen, mee en pakken nu alle waardevolle spullen in zodat die mee kunnen. Hier in huis zetten we zoveel mogelijk spullen op de hoogst mogelijke plaatsen.

Als je de televisiebeelden ziet van Galveston is dat erg angstaanjagend. Het lugubere is is dat het hier nog stralend mooi weer is, een beetje wind maar niet erg. Ik liep even naar het water hier achter en schrok hoeveel het al gestegen was.


(De foto uit Galveston is van AP)