dinsdag 27 september 2005

Rita (Slot)





Alweer een stukje in de Leeuwarder Courant, wederom voorop. Voor onze lezers in Texas volgt het hieronder. De foto kreeg ik van Rita, het huis van de buren, genomen met een kennelijk beslagen lens, wat het resultaat wel sfeervol maakt.

Na Rita komt zonneschijn


Door Asing Walthaus

HOUSTON ,,Het is hier prachtig weer, een blauwe lucht en een beetje wind'', schreef mijn schoonzus Rita Walthaus gisteravond na een ritje door de omgeving van Houston. Met haar man Waling keerde zij zaterdag terug naar hun woonplaats Kemah, een voorstadje van Houston in Texas.

,,De katten slapen de hele dag en wij hebben net rondgereden'', liet ze weten. ,,Af en toe een boom om, maar verder is er weinig te zien. Zelfs de boardwalk in Kemah heeft weinig schade.'' Dat is een populair uitgaansgebied aan het water met wandelsteigers, restaurantjes en een reuzenrad.

De klap die de orkaan Rita aan Houston en directe omgeving uitdeelde, valt dus mee. ,,Miraculeus'', noemde de Texaanse gouverneur Rick Perry het al. Zelfs op het schiereiland Galveston, een soort Scheveningen van Texas, begon gisteren alles weer te draaien, al is er nog veel stroomuitval. Dat plaatsje werd in 1900 door een storm verwoest, de herdenking daarvan was net achter de rug.

Rita zou, volgens voorspellingen, minstens zoveel schade aanrichten. Het zwaarst werden echter juist het oostelijk deel van Texas en het zuidwesten van buurstaat Louisiana getroffen. Voorzover bekend zijn er door de storm slechts twee doden gevallen.

Zaterdagochtend zaten de Walthausen nog met hun katten in een hotel in Oklahoma City, 740 kilometer naar het westen. Met de beelden van de storm nog op CNN, moesten ze beslissen of ze nog een dag zouden blijven. Maar Rita, boven de golf van Mexico nog een orkaan van de hoogste categorie, zwakte rap af tot een 'gewone' tropische storm. Zodat het besluit om terug te gaan, met de kofferbak vol jerrycans benzine, snel genomen was.

,,We zijn trouwens een van de weinigen hier die al terug zijn'', aldus Rita. ,,De meeste huizen hebben het hout nog voor de ramen.'' Dat zal eraan gelegen hebben dat de autoriteiten zaterdag al opriepen om te wachten met terugkeren. Zo willen ze een verkeerschaos als die bij de uittocht van vorige week (in de volksmond 'Texodus') te voorkomen. Volgens de laatste berichten is er nu wel langzaam rijdend verkeer op de snelwegen, maar de Walthausen waren dat voor. Die reden zaterdag zonder problemen terug.