woensdag 25 mei 2011

Towel Day: Don't Panic



Vandaag is Towel Day: liefhebbers van 'The hitchhiker's guide to the galaxy' van Douglas Adams hebben een handdoek bij zich. Ik heb er zelfs twee: een speciaal meegebracht kleintje in de rugzak en een groot badlaken dat we een keer zouden verloten, maar dat niemand hoefde. Op de foto (gemaakt door collega Wim Schrijver) lig ik erop te planken.

Ik twitterde:,,Don't Panic. Ik heb een handdoek bij me, want het is #towelday. Wie ook?''

Meteen reactie van Yorick Haan, in het dagelijks leven burgemeester van Vlieland. Een groot sciencefictionliefhebber en hij heeft vandaag een handdoek mee.

Het leek me lollig voor de krant, dus ik belde hem op voor een stukje. Helaas vond niet iedereen het lollig en was er wegens veel belangrijk anders nieuws geen ruimte voor. Don't Panic (staat op het omslag van de Liftersgids naar het Heelal); er is altijd de iPad van de LC, en dit weblog, waar ik onderstaande langere versie opzet.

'Je moet altijd weten waar je handdoek is'


VLIELAND – Burgemeester Yorick Haan van Vlieland heeft vandaag een witte handdoek bij zich, met zijn naam in blauw erop geborduurd. ,,Je moet altijd weten waar je handdoek is'', zegt hij.

Dat is een knipoog naar het vijfdelige boek ‘The hitchhiker's guide to the galaxy' van Douglas Adams, dat zo'n status heeft dat fans tien jaar geleden 25 mei tot Towel Day hebben uitgeroepen. 2001 was het jaar waarin Douglas overleed, een dag na Haans 27-ste verjaardag.

Wie aan Towel Day meedoet, heeft de hele dag een handdoek onder handbereik. Haan (,,ik heb niet elk jaar een handdoek bij me'') kan het onthouden omdat het ook de verjaardag van zijn vrouw is.

Het boek, dat wel als de Monty Python onder de sciencefictionboeken bestempeld wordt, volgt Arthur Dent die net op het nippertje is ontsnapt van de aarde: die wordt vernietigd voor de aanleg van een snelweg voor ruimteschepen. Hij reist met Ford Prefect, die al tijden door het heelal lift en een handdoek aanprijst als,,het allernuttigste ding dat een lifter tussen de sterrenstelsels kan hebben''.

Sciencefictionliefhebber Yorick Haan vindt het boek van de Brit Adams ,,gewoon fantastisch'', vanwege de humoristische invallen en de talloze filosofische terzijdes. Een favoriet is het deel, waarin een supercomputer aan het werk wordt gezet om het antwoord te berekenen op het Ultieme Antwoord op de Ultieme Vraag naar het Leven, het Universum en Alles. Na 7,5 miljoen jaar weet de computer het antwoord: 42.

,,Mooie beeldspraak: de oplossing is er maar dan wordt het pas echt ingewikkeld. Want als dit het antwoord is, wat was dan eigenlijk de vraag? Waar pas je dit antwoord op toe? Ik denk dat je eigenlijk dat antwoord helemaal niet wilt, maar dat mensen de zoektocht nodig hebben om zichzelf te ontdekken.''

Haan is niet de enige die het fragment als favoriet heeft, zoals iedereen zal uitvinden die in Google het getal ‘42' als zoekterm opgeeft.