maandag 15 december 2008


Hallelujah!

In 1652 zag indianenopperhoofd Coromoto de maagd Maria. Dat wil zeggen, hij zag een vrouw in stralend licht, kind op de arm, over het water lopen. Ze zei tegen hem dat hij zich moest laten natspetteren door de blanken – de rest van zijn stam ook – en dat ze allemaal voor de blanken moesten gaan werken.

Coromoto was niet in een keer om. Maar die stralende vrouw was vasthoudend en verscheen nog een paar keer, mevrouw Coromoto zag haar ook. Zo kwam het er toch van, alles gedoopt, alles aan het werk op de plantage van een Spanjaard die Sanchez heette.

Toch vertrouwde Coromoto het zaakje niet. Hij had zich als enige niet laten dopen en op een dag hield hij ook op met het werken en ging naar huis. Drie keer raden wie daar weer aan hem verscheen: Maria! Een en al licht. Donder op spook, zei Coromoto, of woorden van gelijke strekking, en greep naar zijn pijl en boog.

Dat lukte zo snel niet, dus hij pakte het lichtende wezen beet, dat onder zijn aanraking verdween. Wel kwam er licht uit zijn vuist. Dat bleek een heel klein stukje berkenstam te zijn, met de beeltenis van Maria erop. De volgende dag werd Coromoto gebeten door een slang, en op het laatste nippertje toch nog gedoopt.

Dat was dus een mirakel, goede katholieken geloven zulke dingen, en voor wie er niet aan wil: het stukje berk is er nog steeds. Eerst lag het in een kerk in Guanare, het dichtstbijzijnde stadje, maar er is een enorme betonnen kerk gebouwd op de plek waar het gebeurde, midden in het niets.

Het is van buiten een wanstaltig ding, dat eruit ziet of het nog niet klaar is. Dat is het wel want de paus wijdde dit heiligdom in 1996 in. Van binnen is het mooier: een grote open ruimte met heel veel glas in lood. Het is een bedevaartsoord, al waren er zaterdagochtend geen pelgrims, enkel wat bedelende kinderen.

Achter het altaar kun je het stukje berk zien, hooguit 4 vierkante centimeter, met de afbeelding erop. Ze hebben hem denk ik een beetje bijgekleurd. Het is wat een zoekplaatje, maar er is een madonna met kind in te zien. Foto’s maken is verboden, maar in de kerk verbieden ze wel meer dingen die mensen toch doen.