vrijdag 2 oktober 2009

Rokersvitrine

Het gekste in de nieuwe Ierse Pub in Leeuwarden, die vanavond opengaat maar waar genodigden gisteren al terechtkonden, is de rookruimte.

Dat is een vitrine met twee deuren en een afzuiginstallatie, links op de foto. Je staat er prachtig in het volle zicht en in helder licht. Ik heb het ook even geprobeerd, ook al rook ik niet. Als de roker naast me uitblies, vloog het bijna recht een afzuigrooster in.

,,Dat wordt niks'', voorspelden de eersten. ,,Rokers gaan gewoon buiten staan, dat doen ze overal.''Toch is het mooi, mede omdat de rokers binnen met elkaar staan te praten alsof ze niet doorhebben dat ze in een de etalage staan. Het enige lastige lijkt me als je in je eentje rookt, maar misschien is dat altijd wel lastig.De pub is in het vroegere Haersma Huys, en daar doet hij (zij? het?) vooral aan denken, maar dan mintgroen en heel erg schoon.

De bar is een eindje opgeschoven, in een kast staan twee reusachtige biertanks, op een plankje staat een buste van James Joyce, gisteravond onherkenbaar gemaakt met een sjaal, een opgeplakte snor, een bril en een feesthoed. Een zekere Brian, een Ier die voor de inrichting had gezorgd, had zich oorspronkelijk ook als Joyce willen verkleden, hoorde ik. Met een hoed op was hij al een eind gekomen.Een groep medewerkers, sommigen met de verf nog aan de vingers, lieten een stuk of twintig van die zweeflampions op waar mensen met rieten daken zo dol op zijn. Later werden ze boven Huizum gezien.En wederom hield Baukje, de eigenares, een opwekkende speech. Voor iemand die beweert daar niet van te houden doet ze dat best vaak, yes I said yes I will Yes