vrijdag 24 juni 2011

Radio OerolVandaag werd er gedemonstreerd bij Oerol: volgens de organisatie waren er zo'n zesduizend mensen die op het Groene Strand een kruis vormden, en daarna als bij een nieuwjaarsduik massaal de zee inrenden, in de richting van Den Haag. Want daar worden als alles tegenzit harde bezuinigingen op cultuurgebied doorgevoerd. Dit weekeinde zijn er meer acties.

Als deze Oerolmanifestatie er niet was geweest, zou ik een koffietafelgesprek hebben gedaan. Nu ging ik, in plaats daarvan, met een microfoontje op pad om wat deelnemers te ondervragen.

Een van de mooiste was Jeroen de Man, van theatergezelschap De Warme Winkel, die in adamskostuum de zee was ingedoken. Vreemd is dat niet: de voorstelling van De Warme Winkel, Viva la Naturistera├žion!, wordt door vijf naakte spelers gebracht. Het is een mooie voorstelling, geleerd en woest door elkaar, al deed hij de prachtvoorstelling jaren geleden over Rilke niet vergeten.Zo zag dat kruis op het strand er van de zijkant uit, van waar ik stond. Op de foto klikken, dan zie je het beter.

De Man, nog nadruppend van de duik, was euforisch.

,,Fantastisch'', zei hij. ,,Echt heel gaaf.''

Nu moeten de politici aan het vasteland maar reageren op ,,dit grote gevoel'', vindt hij, want dat hebben ze tot zijn teleurstelling het hele jaar nog niet gedaan.

De foto is gemaakt door Anke Teunissen.