woensdag 27 april 2011

Boardwalk BulletOp de achtergrond staat de Boardwalk Bullet, een 29 meter hoge houten achtbaan met een rit van net geen kilometer lang. Vanuit ons hotel bij de Kemah boardwalk (een kruising tussen de boulevard van Scheveningen en een pretpark, bij Houston) keken we op die achtbaan uit, die afgelopen week niet in gebruik leek behalve voor testritten 's morgens.

De boardwalk, en deze achtbaan dus ook, is eigendom van restaurant- en casinoketen Landry's, en daar is de Texaanse rijkaard Tilman J. Fertitta de baas van. Tilman J. Fertitta, wiens voorouders van Siciliƫ naar Texas kwamen, heeft volgens schattingen 200 miljard dollar. Hij is filantroop, meldt Wikipedia.

Het huisje op de voorgrond, dat pal aan het water staat, is niet van Tilman J. Fertitta. Het is van een man die zich fel heeft verzet tegen de komst van de Boardwalk Bullet naast zijn deur. Uiteindelijk kreeg hij het recht en de gemeente Kemah niet aan zijn kant.

Daarom staat de achtbaan nu op een L-vormig stuk grond om zijn huis heen en wordt hij de meest compacte houten rollercoaster ter wereld genoemd. Als hij aanstaat razen er voortdurend treinstellen vol krijsende mensen langs het slaapkamerraam. Nu niet, want er werd alleen getest en er was niemand thuis. De luiken zaten dicht.