zondag 5 juli 2009

Doe dit nooit weer - dit is te leuk


Gisteravond was het eerste Cinema Ascona Filmfestival, in Kubaard. Er waren meer bezoekers dan Radio Ascona ooit luisteraars heeft gehad, stelden de Kesanova, De Heidi, FM Herder, De Allegro en De Zilveren Strandjutter verheugd vast. Nieuw in dit rijtje was DJ Rund Funk, die een van de drieenhalve zalen programmeerde.Dit was de eerste keer: ,,Je moet het ook nooit weer doen'', verzuchtte bezoeker en filmfestivalveteraan Andrea halverwege de avond. ,,Zo mooi wordt het nooit weer.'' Dat zullen we nog wel eens zien: volgend jaar komt er weer eentje.Er waren eerst meer programmeurs dan gasten, maar dat trok vlot bij.Wel was er een zekere overprogrammering: De Kesanova, de Allegro, DJ Rund Funk en de Zilveren Strandjutter hadden elk te veel meegebracht. De Allegro is de enige die zijn hele programma heeft afgewerkt.In zijn zaal werd het hardst gelachen en geapplaudisseerd om 'Andy, Bloed en Blond Haar'. Dat is dan ook een echte Nederlandse cultfilm.DJ Rund Funk had meer verantwoorde rariteiten meegebracht, zodat het publiek in zijn schuurzaaltje (met dolby-geluid!) levendig in- en uitliep.De Zilveren Strandjutter verzorgde een kort, maar zeer goed aanslaand programma rond negen nostalgische televisiepaarden. Bij de intro's van de programma's waar hij zelf vroeger naar keek zong hij de bijbehorende liedjes. Was de Strandjutter zelf het meest ontdaan van het gevoelige 'Sebastien', het publiek zong volop mee met het stoerdere 'Bonanza'.De Kesanova kreeg de lachers op zijn hand met 'Shaolin Soccer'. Die werd geprojecteerd boven de schuurdeur, zodat je tijdens het filmkijken ook het landschap wat mee kon nemen. Dat was een tijdje later bij de Turkse sciencefiction 'G.O.R.A' een welkome aanvulling, ook al was het toen al donker.

Het landschap langs de Slachtedijk was een concurrent van, maar ook een aanvulling op het festival. De eerste zucht ging door het publiek, toen de vader van een bezoeker een paar rondjes om de boerderij vloog (1). Vervolgens ging niet alleen de zon schilderachtig onder terwijl er dampen uit de omringende vaarten opstegen (2), ook was er zo'n fraaie maan (3) dat zelfs de meest geharde stadbewoners smolten en foto's maakten met hun trendy iPhonemobieltjes.
Het sluitstuk was een drive-in vertoning van 'Team America'. Sommigen keken vanuit de auto, anderen vanaf klam geworden stoeltjes. Het speciale low-tech scherm (zie foto 1) was gewit, of in elk geval in elkaar gezet, door de FM Herder, want die ontbrak nog in dit verslag.

Wij mogen spreken van een geslaagde nacht. Fuck Yeah.