vrijdag 21 maart 2014

Only turds go with the flow


Kevin Dutton is een vlotte verteller, die zoveel te melden heeft dat je er bijna aan gaat twijfelen.

Dutton is psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Oxford en twee jaar geleden werd hij in een klap beroemd met zijn  boek 'The wisdom of psychopaths'. In het Nederlands uitgebracht als 'De lessen van de psychopaat'.

Het haalde de kranten omdat hij erin beweert dat psychopaten het ook goed doen als bedrijfsleiders, sporters en in andere beroepen. Een beetje psychopaat zijn kan je verder helpen, daar komt het op neer. Wat een psychopaat dan precies is blijft wat vaag: het is een optelsom van dingen als  koelbloedigheid, onverschilligheid, zelfzuchtigheid, gewetenloosheid.

Donderdag was Dutton in Leeuwarden, als gast van het Cafe van de Kleine Wetenschap in het Oranje Bierhuis. Het publiek hing aan zijn lippen. Ik was spreekstalmeester, maar ik hoefde bijna niks te doen, alleen wat vragen stellen na afloop. En dat deed het publiek ook volop.

Hebben psychopaten je boek gelezen? wilde ik weten.

Eentje in elk geval, vertelde hij. Michael Petersen, de man die zich Charles Bronson is gaan noemen, over wie de geweldige film 'Bronson' is gemaakt. Die had het gelezen als hardcover en hij bood aan, voor de paperbackeditie een aanbeveling te schrijven.

De aanbeveling had hij ook vast mee gestuurd: Only turds go with the flow. Alleen drollen gaan met de stroom mee. De uitgever had er niks in gezien, vertelde Dutton.

Dutton had nog wat praktische tips voor het omgaan met psychopaten binnen het bedrijf.
- laat ze nooit je kwetsbaarheid en angst zien, want daar gaan ze gebruik van maken.
- laat ze niet over je heen lopen
- luister niet naar wat ze vertellen, ze zijn goed in grote verhalen, maar kijk naar wat ze echt doen
- laat je niet door ze inpalmen door iets voor ze te doen, ze een keer te vervangen, dat soort dingen. Want dan gaan ze vaker gebruik van je maken: dat is de 'voet tussen de deur'-techniek waar ze goed in zijn. Zij zitten er niet mee, daar zijn ze psychopaat voor.
 (De bovenste foto is van Afke Manshanden)