woensdag 26 februari 2014

Sic transit gloria Ascona


Zonet hebben we ongeveer tweehonderd elpees weggekieperd. Ze waren nat, de hoezen waren aan het schimmelen en zaten of aan andere hoezen vast, of aan de plaat.

Eens was dit allemaal het trotse bezit van Radio Ascona, maar die bestaat al een tijdje niet meer, daarom was het bij mij in de kelder opgeslagen.
Die kelder is gaan lekken, eerst een beetje en nu behoorlijk, zodat de onderste dozen met platen in het water stonden. 

Het was onduidelijk of de dozen tot nu toe de platen bijeen hadden gehouden, of de platen de dozen. Want die vielen slap en doorweekt uitelkaar toen we de platen eruit haalden. Het karton was een papje. 
De hoezen waren ook niet best meer, bobbelig, opgezwollen en soms met brede stroken witte of gele schimmel.

Kees had een handige kuip meegenomen die wegkan en waar veel elpees in passen. Hier zijn het er nog maar een paar, met Alexander Curly voorop. Die elpee is uit de tijd dat hij een hit had met 'Guus kom naar huus'.
En hier zijn het al een hele hoop. Vooraan ligt het doorweekte singeltje 'Je t'aime... moi non plus' van Serge Gainsbourg en Jane Birkin.


Lang niet alles paste in die kuip, dus is er ook veel in vuilniszakken gegaan.


Ook Herman van Veen en de Zangeres Zonder Naam hadden het niet drooggehouden. Daar hadden we zelf bij Radio Ascona ook altijd moeite mee, om het droog te houden bij Herman van Veen.