woensdag 5 februari 2014

De wonderbaarlijke fecesvangst



Dit is de gebruiksaanwijzing voor een fecesvanger.

Vorige week kreeg ik hem, na afloop van het Lifelines-onderzoek. Dat is een breed opgezet onderzoek van het UMCG naar de gezondheid van een enorme groep noorderlingen (165.000 tot nu toe). Ik ben er al eerder voor onderzocht.

Eens in de zoveel jaar roepen ze je weer op. Dat was vorige week. Ze meten gewicht, lengte, hart, bloeddruk, longinhoud, je moet op een matje op en neer springen en een reeks reactietests doen.

,,Volgende week zien we u graag weer", zei de onderzoekster, terwijl ze een bruinrode jerrycan op tafel zette. ,,En dan willen we graag dat u uw urine van de dag ervoor hierin meebrengt. U moet hem koel bewaren, maar niet in de vriezer. En als u hem in de koelkast bewaart, kunt u hem beter niet plat leggen want de dop sluit niet helemaal goed af."

,,En dan nog dit", ging ze door. ,,We vragen mensen ook om een monster van hun ontlasting. Maar als u daar niet voor voelt, dan hoeft het niet. Niet iedereen vindt dat prettig."

Ze had er blijkbaar geen benul van hoe nieuwsgierig ik naar dat soort dingen ben. Trouwens, het is allemaal voor de Wetenschap!

,,Kom maar op", zei ik dan ook en ze legde twee rubberhandschoenen, een houten lepeltje, een stuk papier, een plastic potje met schroefdeksel en een afsluitbare plasticzak op tafel.

Het papier hield ze omhoog, het was een zogeheten fecesvanger.

,,U plakt dit in het toilet, en daarin vangt u de ontlasting op. De gebruiksaanwijzing staat er ook op gedrukt. Zorgt u er wel voor, dat hij niet in aanraking komt met vocht, dus ook niet met urine."

.....

In detail zal ik niet treden maar het werkt naar behoren. Wel is het verstandig de handleiding te lezen voor je een fecesvanger in je toilet hangt, want na het ontlasten kan het niet meer.

Ook is het een bijzondere ervaring om een lepeltje in poep te steken. Van het uitlaten van Joppe op Ameland wist ik dat het warm is, en toch is dat steeds weer een verrassing. Het plastic potje bedampte helemaal.

De verleiding om er een foto van te maken heb ik onderdrukt. Ook aan de wetenschap zijn grenzen.



Als goedmakertje daarom dit filmpje van de ballon die je kunt krijgen in het Lifelines-gebouwtje. Het zijn van die sjieke gemarmerde.

,,Eigenlijk zijn ze voor kinderen", zei Aafke, die er achter de balie zit. ,,Maar ze zijn mooi he? Neem er maar een paar mee."