zondag 6 februari 2011

Veiligheid voor allesIn een nieuwe lokatie vertoonde Cinema Ascona vanmiddag twintig filmfragmenten die met veiligheid en ziekenhuizen te maken hadden. Want de schrik zit het bestuur nog in de rode bloedlichaampjes.

Even was er de angst dat we door de roekeloze vertoning van de vorige keer onze filmliefhebbers kwijt zouden zijn, maar dat valt mee. Het zaaltje (dertig man, ongeveer) achter de gitaarwinkel zat vol voor we het wisten. (Op de foto boven verdiepen de eerste bezoeksters zich in de veiligheidsvoorschriften.)Om het gevoel van veiligheid te vergroten waren de bestuursleden, vrijwilligers en menig bezoeker in doktersoutfit. Een paar bezoekers waren van top tot teen in witte pakken, met logootje 'Get Ready For Love - Preventieteam Leeuwarden'.Er waren mondkapjes en haarnetjes beschikbaar, om elk risico uit te sluiten.
Tijdens de rookpauzes leidde dat alles tot verbazing bij passanten, die waarschijnlijk aannamen dat hier een artsencongres plaatsvond.Een plan om met zijn allen de keuken van eetcafe Spinoza binnen te stormen onder het uitroepen van 'Controle' werd niet tot uitvoering gebracht.We bleven gewoon in de rijk versierde filmzaal - daar was ook zat te beleven.


De films

Blokje Veiligheidsmaatregelen


01. They Drive By Night (Raoul Walsh, 1940). Vrouw vermoordt haar dronken, rijke man door hem een nacht in de garage met een draaiende auto te laten liggen.
02. The Quiet Killer. Amerikaanse waarschuwingsfilm tegen koolmonoxidevergiftiging. It's dangerous, it's deadly and it's preventable!
03. Gassed. Amerikaanse legerfilm, waarin soldaten in een tent vol gas hun masker af moeten doen en hun naam moeten zeggen.
04. Dinosaur Death. Fragment uit de BBC-serie Walking with Dinosaurs (1999), waarin een Tyrannosaurus Rex bijna bezwijkt door koolmonoxidedampen.
05. Outbreak (Wolfgang Petersen, 1995). Besmet aapje zorgt voor een ebola-achtige epidemie.
06. Als de bom barst. Nederlands voorlichtingsfilmpje uit 1955 over hoe men zich moet weren tegen een atoomexplosie. Groene zeep in alle kieren!
07. Never Weaken (Fred C. Newmeyer 1921). Harold Lloyd valt net niet van een wolkenkrabber in aanbouw.
08. Rare Exports (Jalmari Helander, 2010). Fins filmpje over de mogelijke gevaren van de kerstman. Voorloper van 'Sint', zeg maar, met tips over hoe je een aanval door de kerstman kunt voorkomen.


Blokje verkeer en vervoer09. Don't text and drive (Peter Watkins, 2009). Waarschuwing uit Wales tegen het sms'en achter het stuur.
10. Options to live (1971). Een van de filmpjes vol beelden van slachtoffers van auto-ongelukken van de Highway Safety Foundation, bedoeld voor middelbare scholieren.
11. Franse stewardess. Maker en jaar onbekend. Een Franse piloot maakte in de cockpit opnamen van een stewardess die haar borsten laat zien, om de saaiheid van het vliegen op de automatische piloot te verdrijven.
12. Airplane sketch uit How To Irritate People (Ian Fordyce, 1968). Om de verveling van de automatische piloot te verdrijven roept de Britse kapitein om dat er geen enkele reden is voor paniek.
13. Fearless (Peter Weir, 1933). Realistisch vliegtuigongeluk uit een ondergewaardeerde film over een man die het ongeluk overleeft.


Blokje Medisch ingrijpen/Ziekenhuizen14. The Thing (John Carpenter, 1982). Een demonstratie van een defibrillator.
15. Medisch Centrum West intro. (1988-1994), muziek van Robert Strating en Jean Louis Knapper.
16. Dark Knight (Christopher Nolan, 2008). De Joker verkleedt zich als verpleegster en blaast een ziekenhuis op.
17. A Nightmare on Elm Street 3 (Chuck Russell, 1987). Verleidelijke verpleegster verandert in Freddy Krueger.
18. Hard Boiled (John Woo, 1992). Twee mannen banen zich schietend een weg door een hospitaal.
19. Sick Nurses (Piraphan Laoyont, Thodsapol Siriwiwat, 2007). Vrouw komt zeven jaar nadat ze vermoord is terug om wraak te nemen in een Thais ziekenhuis met een geheim.
20. Haeundae (Je-gyun Yun, 2009). Een tsunami overspoelt de Zuidkoreaanse badplaats van de titel.