vrijdag 5 juni 2009

Schouwens

Anne Feddema doet van alles. Hij schildert, hij dicht, hij kan heel goed Hitler en de hoofdpersoon uit Taxi Driver nadoen en wie een Leeuwarder ingesproken Tom Tom wil, moet hiernaartoe.

Hij schrijft ook verhalen in het Leeuwarders, een soort Nederlands waarin elk meervoud op een s eindigt, zelfs als het al een meervoud is: Boekens. Anne noemt dat een rococo-s.

Die verhalen las hij jaren voor Omrop Fryslan, nu is er een bundel staan. Gisteren is die gepresenteerd in het HCL. Hij had me dat een paar keer doorgebeld met de stem van Donald Duck, die hij ook kan nadoen.

Anne had zijn hondje, zijn gezin en zijn schoonmoeder meegenomen. Hij zou een verhaal voorlezen, begon te bladeren, grinnikte en zei: ,,Dit kon wel 'es een misdruk weze.'' Dat was het dus ook, paniek bij de uitgever, die in de doos grabbelde en daar verder vooral goede exemplaren aantrof.

Terwijl hij een verhaal voorlas over Jilles Kúkentsjebier en Ale de Skriemer, die op een schouwtje door Leeuwarder varen, verklapte Anne's vriendin Inge: ,,Die schouw is eigenlijk van mij. Maar we zeilen nooit samen, dat gaat nooit goed.''