vrijdag 12 juni 2009

Rood op de graat

In een tent voor het restaurant van tv-kok Reitse Spanninga was dinsdagavond - de dag van de Hollandse Nieuwe - een haringparty. Haringman Doede Bleeker sneed ter plekke de haringen open, hakte er vaardig de kop af, verwijderde wat vel en de graat en je kon hem zo opeten. De haring bedoel ik, Doede niet.

Sjoerd, op de foto, vertelde dat hij nog nooit vis had gegeten, dit zou zijn eerste worden. Hoe het hem smaakte hebben we niet gehoord. Wel zei hij dat zijn moeder haar oren niet gaat geloven als ze hiervan hoort. Hij komt uit Schaarsbergen, daar kennen ze de zee en haar producten niet.

Een man uit Harlingen vertelde dat hij oorspronkelijk uit Katwijk komt en tussen de vissen is opgegroeid. Letterlijk, want de hele week hing rond zijn geboortehuis de stokvis te drogen.

De manier waarop haring tegenwoordig gevangen en bewaard wordt deugt eigenlijk niet, vindt hij. Daarom is die zo lekker niet meer als vroeger, toen Hollandse Nieuwe nog echt uit Holland kwam. ,,Deze is me te rood op de graat'', zei de man. Dat klonk deskundig, al vond ik ze als leek toch erg lekker en zacht.