In Buren gebeurt het tegenwoordig allemaal, en ik hoor het meestal via Rita in Houston. Zo vertelde ze me dat haar neef Matthijs een betonnen bankje op zijn benen heeft gekregen, dat niet vast bleek te zitten.
Hij heeft, mailde hij me zelf, bij het ongeluk van twee weken terug een scheur in de linkervoet ,,in de groeischijf van m'n enkel'' (geen idee waar dat zit) en zijn zijn rechtervoet in het middenvoetsbeentje. Dit is hem, nu:
Mijn collega, die zich vorige week ook al over de teruggevonden trouwring boog, schreef er een stukje over. Als je het uit hebt denk je, waarom maken ze die banken niet als een massief blok, dan vallen ze nooit meer om.
Matthijs krijgt bank van 700 kilo op zijn benen
Door Robert Jan Speerstra
BUREN - Ruim twee weken geleden kreeg Matthijs Rijpstra (12) uit Buren op Ameland een zware betonnen bank op zijn onderbenen. Die zitten nu in het gips. Zijn vader wil dat de gemeente de banken, die ook op andere plaatsen los op de waddendijk staan, vastschroeft aan de dijk.
Gisteren ging hij voor het eerst sinds zijn bizarre ongeluk weer naar school. In het gips en op krukken. Eind maart was Matthijs met wat vrienden aan het ‘kloten' bij de zware betonnen banken op de ‘Bure Steiger', op de waddendijk recht onder Buren. Hij ging aan een van de rugleuningen hangen en begon wat te wippen. Dit ging jammerlijk mis. De ruim 700 kilo zware bank kantelde en Matthijs kwam met beide benen klem te zitten onder het beton. In zijn rechter voet brak hij een middenvoetsbeentje, van zijn linker enkel raakte de groeischijf beschadigd. Omdat de bank eventjes terugkantelde, kon hij net onder het gevaarte vandaan komen.
,,Een klein kind had het niet overleefd'', zegt zijn vader Chris. ,,Er staan daar drie of vier van die bankjes los op de dijk. Ze zijn gek genoeg niet vastgezet. En de leuningen, die pas zijn aangebracht, werken als een hefboom. Tuurlijk, het is in de eerste plaats de eigen schuld van Matthijs. Maar eigenlijk zou de gemeente dit anders moeten doen.''
De vader van Matthijs hoopt dat de gemeente in ieder geval de vervoerskosten naar het ziekenhuis in Dokkum vergoedt. ,,Ik wil er geen slaatje uit slaan. De kosten zijn bijzaak. Ik wil voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.''
Volgens woordvoerster Petrina IJnsen onderzoekt de verzekeringsmaatschappij van de gemeente of Ameland aansprakelijk is. Die kans is klein, denkt zij. ,,Van het waterschap mogen wij de banken niet vastzetten in de dijk. Er is ook nog niet eerder een ongeluk gebeurd met die banken.''
Wetterskip Fryslân voelt zich evenmin verantwoordelijk. ,, Als het aan ons ligt, staan er nergens banken op de dijk. Als er wel banken op de dijk staan, zou tijdens een storm het water via de gaten in het dijklichaam binnendringen. Zo kan het zand in de dijk weg spoelen.''
Volgens Chris Rijpstra valt dit allemaal wel mee. ,,Die gaten hoeven toch maar een paar centimeter de dijk in?'' Matthijs' vader wil meer leed voorkomen. Dat is alles, zegt hij.