donderdag 16 april 2009

Midnight and the stars and you

In het filmzaaltje van het Dagblad van het Noorden zat ik bij een presentatie van Oscar Kneppers, die het blad Bright heeft bedacht, over elektronische gadgets.

Hij liet een filmpje zien, dat hem tot het hippe blad geinspireerd had, vertelde hij. Het was een gelikt, beetje kil filmpje van Joseph Kosinski, dat zo uit een door Apple ontworpen wereld lijkt te komen.

Tussen alle bleke villa's en lange wegen door dook de Colorado Room uit het Overlook Hotel op, uit de film The Shining. Het was kort, maar onmiskenbaar.

Inmiddels weet ik, dat Kosinki een reclamefilmer is, die nu werkt aan zijn eerste speelfilm, Tron 2.0. (Tron was een van de eerste films die grotendeels uit de computer kwam en de muziek was van synthesizerartiest Wendy Carlos. Die maakte ook de intromuziek van The Shining.)

Maar wat deed het Overlookhotel in die video?

Dat filmpje dat de man van Bright vertoonde is eigenlijk een opsomming van werk van Kosinski. En dus ook van de video die hij maakte over iSPEC, een niet-bestaande bril waarmee je als het ware in een film kunt stappen.

Je moet er The Shining voor gezien hebben om het te waarderen, maar dan is het prachtig. Was die bril maar echt.

Overigens zijn er subtiele verschillen. Daar linksachter bij de haard hangt in de film geen opgezette hertenkop, maar een van een bison.