dinsdag 6 januari 2009

El cola
Dit is el cola, twee dagen voor kerst, in Terminal de Oriente. Al deze mensen wilden met een bus ergens heen in Venezuela, en al lijkt het er niet op, ze staan in rijen. De drukte was zo ongewoon, dat er een televisieploeg verscheen en een paar krantenjournalisten met fotografen.

Steeds als er een medewerker opdook begon iedereen schreeuwend en zwaaiend zijn aandacht te trekken, om te horen hoe het er met de ritten voorstond. Een mannetje van het Ministerio de la Infraestructura riep vanaf een balkon iets door een megafoon en werd uitgejouwd. Na vier uur had ik een kaartje voor Puerto Ayacucho, een rivierstadje in het zuiden van Venezuela.
Dit is el cola vandaag op vliegveld Charles de Gaulle, waar de ene na de andere vlucht werd uitgesteld vanwege het winterweer. Zoek de verschillen.

Het vliegtuig uit Caracas was te laat in Parijs aangekomen, zodat ik mijn aansluiting had gemist. Dat kwam van de zeven achtereenvolgende cola's op het vliegveld van Caracas, waardoor we in plaats van om half zes om half negen vertrokken. Twee van die rijen waren om iets te betalen om het land uit te mogen, drie waren controles waarvan eentje met grondig fouilleren, de andere twee de paspoortcontrole en het inchecken. De rij waar het vliegtuig zelf in moest wachten voor het opstijgen tellen we niet mee.

In Parijs kwam ik trouwens ook de eerste Friezen tegen van de hele reis: twee jongens uit Wolvega die oud en nieuw in Syrie hadden gevierd, zonder feest of vuurwerk, want dat was afgelast wegens de bommen op de Gazastrook. En een Leeuwarder die met zijn familie in Marokko was geweest.


Aan het eind van de dag werden alle Europese vluchten afgelast. Ook dit trok de aandacht van de pers, dit schreef Agence France-Presse erover:

PARIS - Hundreds of passengers were stranded Monday at the main Paris airport of Roissy-Charles-de-Gaulle by snow after scores of flights were cancelled.

Some "1,658 people will be accommodated by Air France Monday evening in hotels at the airport hub at Roissy after the cancellation of 120 Air France flights of the 400 scheduled since the beginning of Monday afternoon, mainly to European destinations but also some long haul services," the airline said.

Passengers waiting for flights "will have available food and hot drinks" at the end of a day described as "difficult" by Air France.


Hollands glorieBehalve, ja je houdt het niet voor mogelijk, die ene vlucht naar Amsterdam waar ik voor geboekt stond, en die Leeuwarder met zijn familie ook. De ferme jongens, stoere knapen van de KLM gingen toch, al zat het toestel helemaal onder de sneeuw, die er eerst af werd gespoten.

Zo kostte het dertig uur om van het huis van Sjoerd bij het mijne te komen.

Het is een karwei er te komen en een karwei om het te verlaten, en om er doorheen te reizen is ook al geen kleinigheid. Maar Venezuela is een boeiend land.