dinsdag 4 december 2007

Kindervriend te Ballum



Zouden andere Sinterklazen dat nu ook hebben? Of de paus? Ik raak er zelf soms een beetje ontroerd van, als iemand uit zichzelf naar voren komt om Sinterklaas een tekening te geven of, zoals vanmorgen in Ballum, drie ingepakte wortels voor het paard Amerigo.

In Ballum is het schooltje klein - 40 leerlingen, wat overigens meer is dan elf procent van alle inwoners - maar het is er altijd knus. Al op het schoolplein trok een jongen aan mijn mantel om te vragen hoe het kan dat Sinterklaas alles van iedereen weet.

En een ander meldde spontaan dat hij op de radio had gehoord, dat de verenigde Zwarte Pieten 'Zie de maan schijnt door de bomen' het mooiste Sinterklaaslied vinden. Dat volgen de kinderen tegenwoordig allemaal, net als een hele reeks 'Sinterklaasjournaals' op tv. Die draaien er kennelijk allemaal om dat nu eens het paard, dan weer het boek van de Sint zoek is.



Vorig jaar hebben ze in Ballum een rit te paard door het dorp aan het programma toegevoegd, met een klein korps ervoor dat speciaal voor de gelegenheid is samengesteld. Dat speelt heel eigenzinnige versies van Sinterklaasliedjes, die je soms pas na een tijdje herkent en waarbij de trommelaar iedereen tot steun is.



Het was heel rustig op straat, wat wel iets absurds had, als een parade door een spookdorp. Maar iedereen weet dat Ballumers veel door de ramen naar buiten zitten te kijken, dus ik heb onderweg gewoon naar alle vensters gezwaaid. (Janke Nachtegaal heeft de foto's gemaakt, en ons geschminkt)