maandag 5 maart 2007

Kletsen en etenDeze foto lijkt op de foto die ik vorig jaar maakte, toen ik met de eerstejaars journalistiek naar de opnamen ging van De Wereld Draait Door. Maar ditmaal gingen we naar De Pers, de splinternieuwe gratis krant, die beter wil zijn dan de gratis kranten Metro en Spits.

Hij is zo nieuw, dat op de redactie in een Amsterdams kantoorpand karton voor de ramen staat bij wijze van zonwering. Groepen hebben ze nog niet veel over de vloer gehad, ze sleepten overal stoelen voor ons aan. Adjunct-hoofdredacteur Frank Poorthuis nam er alle tijd voor om te vertellen hoe dat werkt, zo'n nieuwe krant bedenken en maken. En wat een inspanning dat is, met een redactie van veertig man.

Het is altijd verrassend, wat er van zo'n verhaal blijft hangen. ,,Het lijkt mij ook wel wat om daar te werken'', zei een van mijn groep, die goed om zich heen had gekeken. ,,Ze verdienen tussen de 2500 en 3000 in de maand zei die hoofdredacteur, en ze zitten alleen maar te kletsen en te eten.''

(Voordat ze bij De Pers denken, als het zo gaat nodigen we nooit meer iemand uit: de opmerking was een grapje met een ondertoon van afgunst)