zondag 3 augustus 2014

Het raadsel van De Zwaan



We kregen zaterdagavond, tussen de soep in De Zwaan en het vlees en de vis in De Griffel, een rondleiding van Pieter-Jan Borsch door Hollum.

Hoewel ons hele gezelschap er woont en/of er is opgegroeid, had niemand ooit zo'n rondleiding gedaan. Dat doe je ook niet snel, zei iemand onderweg, want dan moet je aansluiten bij een groep badgasten.

Dat is nu goed ingehaald. Want zo'n rondleiding is hartstikke leuk. Je hoort waar in Hollum een gekkenhuis is geweest, hoe walviskapitein Hidde Dirks Kat ooit gered is door eskimo's, die om zijn dikke lijf te vervoeren twee kayaks naast elkaar hadden gebonden, een been in elke kayak, dat vrouwen vroeger broeken droegen zonder kruis, en hoe de Duitse bezetters tenminste één jonge Hollumer aan het roken hebben gebracht.

Maar het toppunt was, dat Pieter-Jan bij zowat elk huis vertelde wie er gewoond had of het gebouwd had, en wie van onze groep daar familie van was!

Dat weet hij allemaal, want hij heeft thuis iets van 85.000 namen van Amelanders, als een soort stamboomnetwerk aan elkaar geregen met al die namen als de knopen. Daardoor weet hij, zei hij onderweg, dat hij en Tineke op zeventien manieren aan elkaar verwant zijn.

Hij loste ook het raadsel van de leeftijd van De Zwaan op, waar ik op dit weblog al eens eerder over heb geschreven.

Want daar begon de rondleiding, in de Heer's Kamer, waar trouwens net een groep gasten was gaan zitten. (Rechts op de bovenste, niet erg goeie foto). ,,Ik versta er helemaal niks van", zei de man met de hoed, want het ging allemaal in het Amelands.

De Zwaan is, vertelde onze gids, van 1772, gebouwd door Johannes Tjalling Swart.

Dus toen we vragen konden stellen, vroeg ik meteen naar 1764, het jaartal dat op het uithangbord stond toen pa en mem er nog inzaten. Dat bord hangt nu binnen, buiten hangt er een met 1772 erop. Op het briefpapier voor de gasten stond ook Sinds 1764.

,,Dat het jim pa bedocht", zei Pieter-Jan.

Even later aan de overkant, bij de oude bakkerij die ook gebouwd is door Johannes Tjalling Swart, wees hij naar het jaartal boven de deur: MDCCLXIIII (geschreven als CIↃIↃCCLXIIII), oftewel 1764.

,,Deer het jim pa dat fort."