maandag 26 augustus 2013

Brommen, gaten en gratis chips

Omdat het besef dat ieder mens recht heeft op Cinema Ascona steeds meer doordringt, komen er ook steeds meer mensen op Cinema Ascona. Het festival was druk bezocht, er waren 23 tenten en volgens tellingen misschien wel honderd bezoekers.

Toch wist het bestuur de lage organisatiegraad en de zorgvuldig gekoesterde wanorde te bewaren, zodat allerlei apparaten het nog niet deden toen de eerste bezoekers er al waren.

In de zaal van de Zilveren Strandjutter was een brom te horen, die niet verholpen kon worden. ,,Het is net of hij luider wordt", zei sounddesigner Marinus Groen halverwege de avond. Misschien klopte dat, maar hij bleef toch zitten want dankzij Ascona kent hij nu de prachtfilm 'Myra Breckinridge'.

Zo is het publiek bij Ascona. Nog een voorbeeld: hoewel er vorig jaar een paar projectieschermen uit het grof vuil zijn gevist, waren die nu weer ergens onvindbaar. En projecteerden FM Herder en De Allegro op lakens. In dat van FM Herder zat een gat. Ook daar heeft geen mens over geklaagd, want de kwaliteit van de films was weer hoogstaand.

Vaste bezoeker Andrea Moeller, die na de eerste keer had gezegd dat dit te leuk was om nog een keer te doen, had ruiterlijk een zelfgemaakte taart met vijf kaarsjes en verscheidene gummi-baerchen meegenomen. Want dit was alweer de vijfde editie. Daarom waren er gratis chips. Los ervan dat het festival op zich ook gratis is.

Voor de geschiedschrijving de programma's in de vijf vertoningszalen met uit veiligheidsredenen alleen de Asconanamen van de programmeurs.

De FM Herder-zaal (de autobox)

Frankenstein's Army (Richard Raaphorst, 2013). De nazis blijken een leger achter de hand te hebben gehad van Frankensteinachtige wezens: menselijke resten gecombineerd met machines.

God bless Ozzy Osbourne (Mike Fleiss, Mike Piscitelli, 2011). Documentaire over Ozzy Osbourne.

De Allegro-zaal (de legertent)

Iron Man 3 (Shane Black, 2013). Voor de oudere jeugd, schreef de Allegro erbij. Die zat daar dan ook allemaal.

Appleseed: Ex Machina (Shinji Aramaki, 2007). Manga met een stad die door terroristen wordt aangevallen en twee ongewone partners die daartegen strijden.

Hodejegerne (Morten Tyldum, 2011). Noorse thriller over een headhunter die bijverdient als kunstrover. Tot hij een Rubens jat van een James-Bond-achtige commandofiguur.

Sharknado (Anthony C. Ferrante, 2013). De culthit van dit moment, over tornado's met haaien erin. Pulp met de laatste rol van Cory Monteith, de Glee-ster die aan een overdosis overleed. Hier kwam speciaal bezoek voor uit Midlum. Achteraf vroeg hij zich af of hij dat uur van zijn leven ergens terug zou kunnen krijgen.

Zoo (Robinson Devor, 2007) Documentaire over seks met dieren, naar aanleiding van de Amerikaan die stierf nadat hij zich door een paard had laten nemen. Hier kwamen speciaal bezoekers voor uit Kollum, met een oude Mercedes.

After Hours (Martin Scorsese, 1985). Brave kantoorman komt na werktijd in een wirwar van gebeurtenissen terecht, door de afspraak met een meisje.

De Kesanovazaal (de kantine)


De Kesanova had een programma van Ghibli- en andere Japanse tekenfilms, My neighbor Totoro, Princess Mononoke, Ghost in the Shell, Metropolis en Grave of the Fireflies. Van deze vijf draaide hij er maar drie.

Daar staat tegenover dat hij de volgende dag een goed kinderprogramma verzorgde met de eerste 'Verschrikkelijke ikke'. De kinderen hadden in de zon kunnen spelen, maar kozen voor het duister. EN 'Grave of the Fireflies', daar gaan we nog wel eens iets bijzonders mee doen.

Zelf ging de Kesanova buiten op een tv, met De Boschfazant, District 9 kijken op een tv. (Zie de foto bovenaan).

De Zilveren Strandjutterzaal (de paardenstal)

Minuscule (Hélène Giraud, Thomas Szabo, 2006). Franse half-tekenfilms over insekten en andere kleine diertjes in de Provence. Kinderen waren er niet bij weg te slaan,  ouderen applaudisseerden soms.

Killer Joe (William Friedkin, 2011). Gezin in een caravan huurt een moordenaar in, die tevens bij de politie ziet. Hij moet moeder uit de weg ruimen, want ze rekenen op een mooi bedrag van de verzekering. Seks en fastfood.

Myra Breckinridge (Michael Sarne, 1971). De tot Myra (Raquel Welch) omgebouwde Myron Breckinridge gaat naar Hollywood om geld van zijn/haar oom te eisen en wraak te nemen op de Amerikaanse man in het algemeen, en eentje in het bijzonder. Seks en cowboyhoeden.

Bad Biology (Frank Henenlotter, 2008). Een vrouw met zeven clitorissen stuit op een man met een penis van een halve meter. Romantische komedie vol verlangens en een op hol geslagen geslachtsdeel. Seks en machines.

The ABC's of Death (26 regisseurs, 2012). Elke letter van het alfabet komt voorbij in 26 korte filmpjes over de dood. Hondengevechten, toilet-angst, scheten en gas. Seks en kettingzagen.

De  Grote Zaal, vol Deense producten.

Heavy Meppel. Overzicht vol heavy-metalclips

Kapringen (Thomas Lindholm, 2012). Onderhandelingen rond een gekaapt vrachtschip, met een kok die dacht dat hij bijna thuis zou zijn.

En kongelig affaere (Nikolaj Arcel, 2012). Ineens opvallend veel dames in de zaal (veel heren zaten op dat moment bij Sharknado). Deense koningin in de achttiende eeuw kreeg iets met haar arts.

Nordvest (Michael Noer, 2013). Boefje in Denemarken denkt dat hij klaar is voor het grote werk.


Dat alles bij elkaar maakte, dat er de volgende ochtend na het ontbijt grote tevredenheid was bij de bestuursleden. Deze foto is gemaakt door De Heidi, die caterde. Catereerde. Cateringde. Die zorgde voor het bier en de hapjes.