woensdag 9 maart 2011

Het mooiste voetbalmomentIn Vera presenteerde Meindert Talma zondag zijn gedichtenbundel Laat Het Orgel Jammeren. Iedereen was er, zijn ouders zaten op een verhoginkje, in een hoekje stond een jongetje te gamen. Tussen de liedjes/gedichten van Meindert door traden anderen op, zoals Jan Ketelaar uit Drachten, die een gedicht voordroeg dat ongeveer zo begon:

Stel dat sperma transparant zou zijn
dan kon je het tussen het dubbel glas spuiten
en als dat vol was
nog steeds de buren zien
Kees, beter bekend als De Kesanova, draaide er plaatjes van Klaus Wunderlich.
Dat komt omdat hij ook in de bundel staat, in het gedicht DJ Kesanova:

Ik heb een lieve vrouw, een zoon en twee dochters
en ik heb vijfentachtig elpees van Klaus Wunderlich.
Die man die kon zo fantastisch orgel spelen.
Hij was de Duitse Jimmy Smith


Het gedicht is vandaag aangehaald in de Volkskrant, waar Lolkje, de lieve vrouw uit de eerste regel, heel trots op schijnt te zijn.Maar het markantste was wel het optreden van Adriaan Bos, die een sportcolumn voorlas, over een voetbalmoment uit zijn jeugd dat diepe indruk op hem had gemaakt.

Hij voetbalde in zijn geboorteplaats Oldeholtpade (,,dat in die tijd heel goed was'') en keek enorm op tegen Henk Scheltinga. Niet alleen had die Adriaan tot aanvoerder van het team gebombardeerd (,,terwijl ik helemaal niet zo goed was''), Henk had ook eens tijdens een wedstrijd tegen een Fries team dat helemaal uit de hand dreigde te lopen zijn voet op de bal gezet. Zo legde hij de wedstrijd stil en stak een hand uit naar de tegenstander. Om de sfeer te verbeteren.

Van dat moment bestaan geen foto's, dus dat hadden Adriaan en Meindert nagespeeld. Het was de bedoeling dat het geprojecteerd zou worden, maar de beamer werkte niet mee, zodat fotograaf Henk Veenstra (onderaan op de foto) met zijn MacBook op de schouder door het publiek liep.

Zo klein is de wereld. Henk moest eens weten.