vrijdag 17 oktober 2008

Die fesche Lola



Dit is niet Marlene Dietrich, maar Tet Rozendal, die zonet in De Bres een tryout hield van een Friestalig programma waarin ze Marlene Dietrich zingt.

Je moet altijd maar afwachten hoe zoiets uitpakt, jan en alleman wordt in het Fries vertaald en daarbij ligt de lulligheid vaak op de loer. Maar hier stoorde dat niet. Zelfs niet de wat slappe vertaling van 'Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt' als 'Ik bin fan kop ta tien foar leafde programmeard', met in plaats van het fatale ,,Männer umschwirren mich wie Motten um das Licht und wenn sie verbrennen, ja, dafür kann ich nicht'' een bravere variant met mannen als bijtjes rondom de bloem.

Dat het niet stoort komt van Rozendal, die lekker zingt en af en toe echt een beetje op Marlene lijkt. Niet als ze je recht aankijkt, haar gezicht is ronder en haar haar is ook verkeerd. Ze is duidelijk een jonge meid. Maar zo nu en dan, wanneer ze haar lippen tuitte en de wenkbrauwen bazig-arrogant optrok...



Ze had zeker door dat ik foto's zat te nemen, want bij 'Die fesche Lola' (vertaald als 'Gleone Lola") schopte ze frivool haar pump uit, die pal naast mij terechtkwam.

Ze zong ook 'Wenn ich mir was wünschen dürfte', dat volgens mij niet door Dietrich maar door Greta Keller gezongen werd. Charlotte Rampling zingt dat ook in 'Night Porter', vlak voor ze een afgehakt hoofd in een doos cadeau krijgt. Daar dacht vast niemand anders in de Bres aan.