zaterdag 25 juli 2015

Biertje?

Op de website Vinepair, die eigenlijk aan wijn is gewijd, staat (al een tijdje, alleen kom ik er nu pas achter) een wereldkaart waarop het meest gedronken bier per land staat aangegeven.

Er zijn allerlei interessante dingen aan die kaart. Hoe verschillend de landen van Europa drinken is misschien niet zo'n verrassing. Dat is iets wat ze in Brussel nog niet hebben rechtgetrokken en vermoedelijk ook niet snel zullen doen.

Maar dat bijvoorbeeld Skol nog bestaat en het meest gedronken bier in Braziliƫ is, daar kijk je wel van op.
Skol had je in Nederland vroeger alleen bij Chinees-Indonesische restaurants en bij kroegen die het financieel zo krap hadden dat serieuze biermerken niet meer met ze in zee wilden. Het stond erom bekend dat het de winderigheid bevorderde. Je ging er, met andere woorden, scheten van laten.
Hopelijk hebben ze daar inmiddels wat aan gedaan, en smaakt het beter in Rio dan hier, vroeger.

Een mooi beeld biedt ook Noord-Amerika, waar eigenlijk maar drie landen zijn en dus ook maar drie bieren, Bud Light in de VS, Budweiser in Canada (dat staat op nummer drie in de VS, is al eens eerder uitgezocht) en Corona in Mexico.

Maar het boeiendst van al zie je niet op de kaart. Het lijkt heel gevarieerd met al die nationale favorieten, maar alle merken horen maar aan een handjevol bedrijven, met het reuzenbedrijf Anheuser-Busch Inbev voorop. De eigenaar van Brahma, Skol, Busch, Jupiler, Quilmes, Lowenbrau en zo voort. Stukje vaderlandse trots: Heineken is eigen baas.