maandag 29 juni 2015

Leeuwarder filmquiz (moet te doen zijn)


Vorige week is er een 'krant voor Leeuwarden' gemaakt, die in Leeuwarden huis aan huis verspreid is.   Daarvoor mocht ik een Leeuwarder filmquiz bedenken, waar ik zelf wel tevreden over ben en die redelijk moeilijk is.

Maar dat geeft niks, want je hoeft ze niet allemaal goed te hebben. Voor de beste inzenders komt er een speciale filmvoorstelling op 23 juli in de Oldehove, met commentaar. Van een voor een groot deel in Leeuwarden opgenomen film, natuurlijk.

Voor de aardigheid zet ik die quiz hier ook nog even neer. Wie alsnog wil inzenden: dat kan naar redactie@lc.nl, tot 1 juli. Hints geef ik niet, natuurlijk. Komt-ie

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

1: Op de foto boven een scene uit Lawrence of Arabia. Wat heeft de acteur in het midden met Leeuwarden  te maken?
A Hij is er geboren
B Er is een straat naar hem genoemd
C Hij heeft een tijd bij Tryater gewerkt
D Hij is er gestorven

2: Nederlandse acteurs (hier Jeroen Krabbe) speelden nu en dan in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Hieronder vier films die er zijn opgenomen. Welke acteur hoort hij welke film? (Foto Leeuwarder Courant)
In de Schaduw van de Overwinning
De Overval
Vijf van de Vierdaagse
De Droom
 

Kees Brusse; Johnny Kraaykamp; Peter Tuinman; Jeroen Krabbe.3: Omdat de winters niet meer zijn zoals vroeger,  zijn er soms kunstgrepen nodig. Voor welke films of series was de sneeuw op de twee foto's hiernaast? (Foto's Leeuwarder Courant)
A: De Hel van 63Zomerhitte
B: MoordvrouwBaas boppe Baas
C: Hans BrinkerDe Aanslag
D: Sportman van de EeuwNynke4: Het Oranje Bierhuis is op deze foto lokatie voor de serie De Koperen Tuin. In welk van onderstaande films komt dat cafe niet voor? (Foto Leeuwarder Courant)
A: Sportman van de Eeuw
B: De Overval
C: De Ratelrat
D: Angela, or Love Comes Quietly

5: Simon Vestdijk baseerde De Koperen Tuin op herinneringen aan concerten in de Prinsentuin. De tv-serie van 1965 werd deels in Leeuwarden opgenomen. Maar waar zijn de parkscenes gefilmd?
A: Herbert Park, Dublin
B: In de Prinsentuin zelf
C: Kurpark, Basel
D: Rengerspark, Leeuwarden

6: De Overval zou gemaakt worden door Bert Haanstra, onze bekendste regisseur van dat moment. Schrijver Lou de Jong, directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, was tegen. Waarom? (Foto Leeuwarder Courant)
A: Bert Haanstra wilde er een fanfare in.
B: Bert Haanstra wilde er een liefdesverhaal in.
C: Bert Haanstra wilde er een komedie van maken.
D: Bert Haanstra had ruzie met Lou de Jong
7: Dit is filmster David Carradine, die naar Leeuwarden was gekomen omdat zijn vriendin Barbara Hershey in de film Angela, or Love Comes Quietly speelde. Hij begon er aan een film over Mata Hari. Wie kreeg de rol van Mata Hari? (Foto Leeuwarder Courant)

A: Barbara Hershey
B: Joan Baez
C: Carradines dochter Calista
D: Cate Blanchett


8: De in Leeuwarden geboren Richard Hageman, naar wie vorig jaar een aquaduct in De Heak is genoemd, won in 1940 een (gedeelde) Oscar. Waarvoor?
A: Muziek voor de western Stagecoach
B: Bijrol in de musical The wizard of Oz
C: Effecten in De Klokkenluider van de Notre Dame
D: Regie van Gejaagd door de Wind


9: In De Ratelrat komt politieduo Grijpstra en De Gier ondermeer op de Leeuwarder veemarkt. Rijk de Gooyer speelde Grijpstra, maar wie was De Gier? (Foto Leeuwarder Courant)
A: Rutger Hauer
B: Roef Ragas
C: Peter Faber
D: Waldemar Torenstra10: Welke in Leeuwarden geboren acteur heeft de langste naam?
A: Gonny Gaakeer (Dankert & Dankert)
B: Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen)
C: Rik Witteveen (GTST)
D: Margo Dames (Gouden Bergen)