woensdag 25 juni 2014

Een wijs woord van TucoToen ik Eli Wallach een paar jaar terug in Ghost Writer (2010) van Roman Polanski zag, was ik verrast. Dat is zo'n acteur van wie je op de een of andere manier aanneemt dat hij wel al overleden zal zijn. Hij is Don Altobello in The Godfather III (1990), hij zit in The Magnificent Seven (1960), hij zit met Marilyn Monroe in The Misfits (1961).

Maar vooral is hij Tuco in de prachtwestern The Good, The Bad and The Ugly (1966). Hij is The Ugly, dus, een handige maar niet altijd even dappere Mexicaan die met de zwijgzame Clint Eastwood optrekt. Wat een film. Wat een muziek. Wat een cowboys.

Daarin zit de scene (zie boven, met ondertiteling) die alle boeven in James-Bondachtige films ter harte moeten nemen (en voor wie Game of Thrones kijkt: ook Oberyn had dat moeten doen).

Tuco, in bad, wordt gevonden door een premiejager die al jaren naar hem op zoek is. Die vertelt dat uitgebreid (zoals James-Bondboeven altijd hun complete hoofdkwartier aan Bond laten zien, voor ze hem op ingewikkelde manier proberen te vermoorden).

Tuco trekt het pistool dat hij in het badschuim verborgen hield, schiet, en zegt: When you have to shoot, shoot. Don't talk.

Eli Wallach is dinsdag overleden, op zijn 98-ste.