zondag 7 april 2013
Quasimodo in de Oldehove
,,Jullie hebben anders altijd ook nog een hoofdfilm", zei een van de circa vijftig bezoekers van Cinema Ascona on Top gisteravond. Maar na twintig filmfragmenten in de Oldehove vertoond, en een pauze die eruit bestond dat iedereen van bovenaf nachtelijk Leeuwarden bekeek, was het mooi geweest.
Want hoewel het te doen was, was het best koud in de Oldehove. Een programma van iets meer dan een uur, pauzes en nakletsen niet meegerekend, was genoeg. Ik was in elk geval blij dat ik mijn gorillapak aanhad, over mijn gewone kleren. Voor wie rond achten dacht: wat hoor ik nou toch, dat was ik. Via een megafoon liet ik apengeluiden vanaf de toren over het plein schallen.
Dani'el Van den Berg heeft er erg mooie foto's van gemaakt, waarvan ik er een paar heb gejat, hierzo.
Dit is het publiek (een deel ervan tenminste) gezien door de glazen behuizing van het uurwerk, dat af en toe steampunk-achtige bewegingen maakte.
Het programma, gewijd aan torens en klokken, was als volgt:
1: The Hudsucker proxy (Joel Coen, 1994). Charles Durning springt tijdens een directievergadering uit het raam van zijn bedrijf.
2: King Kong (Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, 1933). Reusachtige aap beklimt het Empire State Building met Faye Wray in zijn hand, en wordt er door vliegmachines van verjaagd.
3: Bovenstaand.
4: Metropolis (Fritz Lang, 1927). Duivelse geleerde en de held vechten op de dak van de kathedraal.
5: Die Blechtrommel ( Volker Schlöndorff, 1979). Jongetje met blikken trommel beklimt de toren van Danzig en laat de hele stad schrikken.
6: Bovenstaand. Let ook op het rake commentaar.
7: Team America, World Police (Matt Parker, Trey Stone, 2004). Kranige Amerikanen maken korte metten met dreigende Arabieren in Parijs.
8: Montage van waaghalzen op hoge gebouwen, onder wie Franz Reichelt in 1912 op de Eiffeltoren (het bovenstaande fragment) met zelfgemaakt testparachutepak.
9: A View to a Kill (John Glen, 1985). Grace Jones springt ook van de Eiffeltoren, met een betere parachute dan Franz Reichelt.
10: Bovenstaand.
11: Het instorten en de wederopbouw van de Bonifatiustoren.
12: Kiki's delivery service (Hayao Miyazaki, 1989). Heksje op een bezem redt een jongen die tussen een zeppelin en een klokkentoren bungelt.
13: Bovenstaand.
In de pauze kon iedereen de stad bij nacht bekijken, de mooi verlichte Nieuwestad, een sportveld (maar niet het Cambuurstadion, wat ik eerst aannam, maar dat op deze foto in het duister gehuld is) met zulke felle lichten dat het op de wolken weerkaatste, de vuurtoren van Ameland, de vliegbasis.
14: Man on Wire (James Marsh, 2008). Philippe Petit kijkt terug op zijn stunt uit 1975, toen hij illegaal ging koorddansen tussen de beide torens van het World Trade Center in New York.
15: The Tower (Ji-hoon Kim, 2012). Torenflat van 108 verdiepingen vliegt in de fik, net als die torenflat uit 'The towering inferno', maar dan met meer computereffecten.
16: Safety Last (Fred C. Newmayer, Sam Taylor, 1923). Harold Lloyd hangt aan de wijzers van een klok.
17: Saving private Ryan (Steven Spielberg, 1998). Barry Pepper bidt en schiet vanuit een toren.
18: 9 (Shane Acker, 2009). Poppen nemen het in de klokkentoren op tegen een uit naaigarnituren samengesteld vogelmonster.
19: 9/11: The Falling Man (2006, Henry Singer). Documentaire over 9/11 achterhaalt wie de man was die op de beroemde foto met het hoofd omlaag uit het World Trade Center viel of sprong.
20: The hunchback of Notre Dame (William Dieterle, 1939). Klokkenluider Quasimodo (Charles Laughton) stelt Esmeralda (Maureen O'Hara) aan zijn klokken voor.