zaterdag 17 september 2011

ObsessionVorig weekeinde overleed acteur Cliff Robertson. Dat hij niet zo bekend is, komt mede doordat hij in de jaren zeventig een tijd op een zwarte lijst stond. Hij had een gek schandaal in de openbaarheid gebracht, dat er op neerkwam dat David Begelman, het hoofd van de Columbia-filmstudio's, geld had opgenomen namens anderen.

De nodige handtekeningen - zoals die van Robertson - vervalste Begelman zelf. Het raarste was, dat het niet eens om grote bedragen ging. Begelman werd stilletjes ontslagen, het was niet de bedoeling dat het bekend zou worden. Robertson had er toch over verteld aan de Wall Street Journal. Er verscheen een fantastisch boek over, dat 'Indecent exposure' heet.

Robertson speelde veel bijrollen (hij was oom Ben in 'Spiderman'), maar in 'Obsession' van Brian de Palma, uit 1976, had hij een hoofdrol. De film is een remake van 'Vertigo' van Alfred Hitchcock, die er zelf erg kwaad om zou zijn geweest. De meeste kijkers van nu zullen hem saai vinden.'Obsession' is voor een deel opgenomen in Florence en de San Miniato del Monte, een prachtige, hogerop gelegen kerk, komt er prominent in voor. De buitenkant, althans.

Een goede reden om er naar toe te gaan en er een opname van te maken, met de muziek van Bernard Herrmann erachter. Dat mijn camerabewegingen wat minder soepel zijn dan die in De Palma's film ligt aan de warmte. Bovendien struikelde ik zowat op die trap.