maandag 5 september 2011

Een bierbekereconomieOp het festivalterrein van Into the Great Wide Open op Vlieland heerst een eigen economie met drie soorten geld.

Eerst zijn er de blauwe munten, die je koopt voor gewoon geld. Voor 1 munt(€2,50) koop je 1 biertje, in een stevige plastic beker die op glas lijkt. Op de eerste dag, werd me verteld, was er al voor €100.000 euro aan munten verkocht. Aan het eind van het festival kon je ze terugverkopen, maar niet meer dan 20 stuks. Als in de tussentijd de Euro in waarde zou zijn gestegen had je geluk, maar waarschijnlijk is dat niet.

Dan waren er - ik heb ze zelf niet gezien - ook goudkleurige munten, die medewerkers kregen. Daar kon je van alles voor kopen, leek het, maar alleen bij bepaalde eettenten.

De bierbekers gooide je niet weg, want her en der renden kinderen rond die ze verzamelen. Voor 20 bekers leverde ze dat 1 munt op: niet een blauwe, maar een bruine. Die zijn alleen goed om iets te drinken te kopen of een ijsje. Halverwege het weekeinde devalueerden de bruine munten, want het ging te hard met het ijs. Toen kon je er alleen nog drinken voor kopen. De gretigheid om die bekers te verzamelen werd er niet kleiner van.

Hoewel die bruine munten dus als het ware het minste waard waren, begonnen aan het eind van het festival zelfs volwassenen bierbekers te verzamelen. Ze legden er een lange slang van aan, met blonde dames aan beide uiteinden, ik heb er een filmpje van gemaakt. Of ze er bruine munten voor hebben gekregen en hoeveel dat dan waren weet ik niet.