maandag 4 juni 2007

Let them eat cake again







Omdat de eenmansjury, Teake Zijlstra, een maand op vakantie gaat, was er zondag bij mij in de keuken een taartenproeverij. Vorig jaar was dat ook al eens, ook met Teake, die weet waar hij het over heeft want voor hij bij de Leeuwarder Courant belandde was hij Derde Patissier bij de Holland Amerika Lijn.



Hier zien we hem na het proeven van alle taarten in de tuin beraadslagen met een glas wijn een een sigaar.



,,In de breedte van het aanbod is het er al op vooruit gegaan'', had Teake al meteen vastgesteld toen hij de tien taarten op tafel zag staan.

Ze zagen er inderdaad fantastisch uit, zelfs die van Hidzer, wiens baksel vorig jaar nog met kots vergeleken werd. Hij had nu voor de veilige weg van een appeltaart gekozen. Zijn dochter Femke had ook een appeltaart gemaakt, een kleine ronde die wel op de foto staat maar niet meedeed met de wedstrijd want ze wilde hem zelf opeten. Dus eigenlijk waren het negen taarten en dat was zat.



De mooiste taart, vond het proefpanel (wij allemaal) de hartvorminge kwarktaart van Judith, met een bodem van bastognekoek met heel veel boter, en bovenop nog kleine snoephartjes. Op de foto komt Hidzer ermee aanzetten op een manier die sterk lijkt op de hoes van Breakfast In America van Supertramp.





De spannendste taart was die van Sjoukje, met lange vingers, kwark en aardbei. ,,Een echte taart zoals Katrien Duck die aan Donald Duck geeft'', vond Teake die. Hier staat Sjoukje op de foto met Ellen, die volgens het panel de smerigste taart had gemaakt, met amandel en druiven. Teake was het daar trouwens volledig mee oneens.



De lelijkste taart vond iedereen de dadel-walnotentaart met citroen, die Tryntsje had gemaakt. Want die zat gewoon in een bakje. ,,Alsof de kok heeft gezegd, ik ben er klaar mee, ik donder het zo op tafel'', omschreef Teake. Maar hij vond die wel de allerlekkerste: dus Tryntsje kreeg de hoofdprijs, een medaille en een kookwekker in de vorm van een gebakje.



Zo gingen de volwassenen in de keuken nog een tijdje door met medailles en prijzen uitdelen. Ik kreeg er zelf een als Beste Gastheer 2007. Intussen keken de kinderen, nadat ze eerst alle snoepjes van die hartvormige taart hadden gepeuterd, in de kamer naar een tekenfilm op tv, wat ze meer boeide dan alle taarten met elkaar.