zondag 10 september 2006


Wat tinke jo?

Zaterdagochtend telefoon. Zekere Wanda.

,,Vorig jaar zou je een rolletje doen in de serie 'Dankert & Dankert', maar dat ging toen niet door. Kunnen we je nu vragen voor een figurantenrol als journalist?''

,,Kost het veel tijd'', vroeg ik.

,,Nee, een uurtje, hooguit anderhalf. Je moet wat vragen stellen aan Peter Tuinman, als die het Paleis van Justitie binnenkomt.''

,,Wanneer is het?''

,,Zondag.''

,,Volgende week?'', wilde ik weten.

,,Nee, morgen. Je moet er om acht uur zijn.''

Ik vermoedde dat ik nummer twintig was op een lijst waarvan er al negentien nee hadden gezegd, maar Wanda zei dat het niet zo was.

Steven de Jong, maker van 'Dankert en Dankert' zei dat vanmorgen bij de opname ook nog eens. Ik geloof er niks van, maar goed, anderhalf uur had ik nog wel over. Het script zag er zo uit:



1 JOURNALIST ASING
Wat tinke jo?
2 PIETER
Gjin kommintaar. En gjin tiid..
PIETER WIL DOORLOPEN.
3 JOURNALIST ASING
Fine jo it gjin nuvere saak? Der is net iens in DNA-test ôfnommen oan Luuk de J., de man dy’t altyd putsjes by frou Haringsma die. Is der miskien sprake fan flaters by it Iepenbier Ministearje?

En zo voort. Het is geschreven door Steven de Jong en Frouke Fokkema.

De opnamen duurden natuurlijk veel langer dan een uurtje, want ik bleek nog een scene te moeten doen. Maar gelukkig was Peter Tuinman erbij.



Na de eerste repetitie sloeg hij me meteen op de schouder en kneep me in de arm.

,,Goed!'', riep hij uit. ,,Hartstikke goed!''

,,Nou ja, een journalist kan ik nog wel spelen'', zei ik. ,,Ik heb wel eens vaker een interview gedaan.''

Tuinman wilde van geen bescheidenheid weten. ,,Als er camera's bij zijn is het anders! Maar daar trok je je niks van aan! Hartstikke goed!''

(De bovenste foto van Peter Tuinman, mij en Steven de Jong is gemaakt door Henke van der Heide uit Oosternijkerk, met mijn toestel. Zij was in alle vroegte naar Leeuwarden gekomen voor een figurantenrolletje als persfotograaf, maar ze had alleen maar zo'n lullig klein camera'tje.)