woensdag 1 oktober 2014

Is dit een mens


In de Sint Jacobsstraat is de hele kinderboekenweek een popupstore, een tijdelijke boekenwinkel, waar maar een boek te koop is.

Dat is het door 58 leerlingen van obs De Oldenije gemaakte Dat vind ik bijzonder. De boeken - ze zijn gedrukt in een oplage van 750 stuks, 15 euro - hangen in de winkel aan het plafond. Het komt erop aan welke je kiest, want in vijf ervan zit een gouden boekenlegger, die recht geeft op een prijs.

In het boek staan foto's van leerlingen, die een bordje voor zich houden met iets wat ze bijzonder vinden. De fotografe, Bette Mink (zes jaar), was woensdagmiddag in de popupstore, om bezoekers op de foto te zetten. ,,Het kost niks", zei ze als aanmoediging.

Ik wilde wel op de foto. Er lag een stapeltje leitjes bij de fotostudio, met dingen die je bijzonder zou kunnen vinden, zoals een ijsje of een vlinder. Die waren er al op getekend.

,,Welke zal ik doen", vroeg ik Bette. Daar dacht ze even over na, toen trok ze er een leitje uit. ,,Een mens", zei ze.  ,,Want jij bent ook een mens." Daar was niks tegenin te brengen. Bovendien zijn mensen ook echt bijzonder.

Bette maakte een kleine reeks foto's, terwijl andere leerlingen bellen bliezen. Bovenstaande vind ik het mooist.

(Foto Bette Mink)