woensdag 1 januari 2014

Brullen en gillen: het is 2014

Niemand die ze echt telt, maar dit jaar zouden er tussen de 120 (aldus het ANP) en 200 (aldus een website die dat bijhoudt) nieuwjaarsduiken zijn geweest.

De oudste in Nederland is die van Zandvoort (sinds 1960), de grootste is die van Scheveningen (al jaren tienduizend deelnemers) en de leukste is natuurlijk die van Ameland, die door Arend Folkert Visser georganiseerd wordt. De zoon van mijn allereerste boekhandelaar.

,,Deer kist wel in stikje over skriewe", riep Arend Folkert vanmorgen al meteen, toen pa en ik een kijkje kwamen nemen. ,,Dut is de tiende keer."

Er deden, vertelde hij na afloop trots, 292 mensen aan mee, en vorig jaar 230. Dus de groei zit er lekker in, al is er vergeleken met Scheveningen nog een lange weg te gaan. Op een of andere manier heeft Unox overal een vinger in de pap, want het lijkt wel of die nieuwjaarsduikers overal met zo'n oranje muts lopen.

Ook dit jaar was de Amelander nieuwjaarsduik een vlotte affaire. Arend Folkert telt af, en alles rent naar zee. Er was eentje die min of meer voordrong, die startte niet met de groep maar kwam ineens uit het publiek aan de zijkant tevoorschijnt, zodat hij als eerste in het water was.

Iedereen brult luid bij dat naar zee rennen. Dat brullen verandert in gillen zodra ze in het water zijn, want het was best koud. De meesten maken vrij snel rechtsomkeer, zodat het hele evenement in een paar minuten voorbij is.

Maar een enkeling plonste voorover het water in. Meestal zijn dat soort bikkels Duitsers, gek genoeg. Die gaan echt voor de ontbering.

Ik denk dat de man in het midden op de foto hiernaast, ook Duits is. Hij was een harige oermens, die diep het water in ging en of het hartje zomer was een tijdje bij een van de drie redders in waadpak bleef staan. Als die er niet waren geweest om dit soort doldrieste types tegen te houden, was hij misschien wel zo naar Terschelling doorgezwommen.

Bij de waadpakmannen was ook Ellert Blokker, die vantevoren had gevraagd of ik een foto van hem wilde maken als hij in het water stond. ,,Alleen als je er tot aan je neus toe in gaat", zei ik.

Dat deed hij niet, maar hij hurkte wel toen ik dit kiekje maakte. De man die naast hem staat te lachen is Richard Bunicich.

Meer foto's staan hier.