zaterdag 23 november 2013

Picket fans

In de komedie 'Doctor Strangelove (or how I learned to stop worrying and love the bomb') somt straaljagerpiloot major T. J. 'King' Kong (Slim Pickens) op, wat er allemaal in het luchtmacht-overlevingspakket zit. Hij is met een atoombom onderweg naar de Sovjet-Unie.

,,One forty-five caliber automatic; two boxes of ammunition; four days' concentrated emergency rations; one drug issue containing antibiotics, morphine, vitamin pills, pep pills, sleeping pills, tranquilizer pills; one miniature combination Russian phrase book and Bible; one hundred dollars in rubles; one hundred dollars in gold; nine packs of chewing gum; one issue of prophylactics; three lipsticks; three pair of nylon stockings. Shoot, a fella' could have a pretty good weekend in Vegas with all that stuff."



Als je goed naar de film kijkt, zie je aan zijn mond dat hij niet Vegas zegt, maar Dallas. Pickens moet tenslotte een soort Texaanse cowboy voorstellen. De eerste proefvertoning van de film was op 22 november 1963, de dag dus dat Kennedy in Dallas was doodgeschoten. Vandaar dat de tekst op de geluidsband is veranderd.

Dat hadden we ook graag willen laten zien op de Cinema Ascona-avond over Kennedy, Oswald en film, maar de voorzitter/presentator vond het het programma zo al vol genoeg. De belangstellenden waren naar de Oldehove toe gedirigeerd, en liepen vandaar mee naar het zaaltje.  De sjiekste Cinema Ascona-vertoningsplek tot nu toe, boven de ingang van de Harmonie.

Alles kwam er langs: de Texas School Book Depository Building, de Grassy Knoll, de Picket Fence, de Umbrella Man, de Triple Underpass, officier Tippett, Willem Oltmans. ,,Een spreekbeurt met filmfragmenten", omschreef fotograaf Jacob van Essen niet onterecht.

Die fragmenten waren:

1: PT 109 (Leslie H. Martinson, 1963). John F Kennedy (gespeeld door Cliff Robertson) als oorlogsheld.

2: Fragment uit een tv-interview, eerder uit 1963, met Lee Harvey Oswald, die vertelt dat hij boeken over marxisme gelezen heeft en ja, dat hij wel een marxist is, ja.

3: The Butler (Lee Daniels, 2013). John F. Kennedy (James Marsden) komt in 1960 in het Witte Huis en gaat op de vloer liggen, vanwege rugklachten.

4: De Zapruder film (Abraham Zapruder, 1963). Fabrikant van dameskleding filmde per ongeluk de moord op Kennedy.

5: JFK (Oliver Stone, 1991). Onderzoek ter plekke wijst uit, dat Lee Harvey Oswald vrijwel onmogelijk drie keer in zo korte tijd geschoten kan hebben, laat staan raak.

6: Profile in Silver (John Hancock, 1985). Aflevering uit de 'Twilight Zone'-serie. Tijdreiziger voorkomt per ongeluk de aanslag op Kennedy, maar het alternatief is nog veel erger.

7: In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993). Nog jaren na de aanslag tobt veiligheidsman Clint Eastwood met de gedachte dat hij gefaald heeft.

8: Ruby (John Mackenzie, 1992). Twee scenes met nachtclubeigenaar Jack Ruby. Op de politieavond in zijn club laat hij een nieuwe stripper optreden, die vooral bij politieman Tippett goed in de smaak vakt. En later schiet hij (in opdracht van de schimmige David Ferrie) Oswald neer.

9: De Picket Fence. Geen film, maar de foto van de Asconavoorzitter, midden jaren negentig op of bij de plek waar misschien een tweede schutter stond.

10: Interview with the Assassin (Neil Burger, 2002). Cameraman interviewt een overbuurman, die hem ervan probeert te overtuigen dat hij de tweede schutter is. De man heeft, door kanker, niet lang meer te leven en niets te verliezen.

11: Willem Oltmans bij CBS. In 1977 getuigde Willem Oltmans dat de witrussische immigrant George de Mohrenschildt Oswald tot de aanslagen had aangezet.

12: JFK (Oliver Stone, 1991) Willem Oltmans speelt de rol van George de Mohrenschildt.

13: Executive Action (David Miller, 1973). Oliebaronnen beramen, met Burt Lancaster, een aanslag door drie mannen op de president. Film was destijds wat omstreden en verdween uit de bioscopen.

14: The Umbrella Man (Errol Morris, 2011.) Interview met onderzoeker Josiah 'Tink' Thompson, die wijst op de sinistere toeschouwer die als enige een uitgeklapte paraplu droeg, terwijl het tijdens het bezoek van Kennedy aan Dallas mooi weer was. Frisse blik op het samenzweringsdenken.

En de hoofdfilm:


15: Parkland (Peter Landesberger, 2013). Spannende reconstructie van de dagen direct na de aanslag, ondermeer in het ziekenhuis waar de neergeschoten Kennedy, en later de neergeschoten Oswald heen werden gebracht. Verrassing uit die film: Oswald's broer, Robert, die nu 84 is.


(De foto's zijn van Jacob van Essen, behalve die bij de Picket Fence, die volgens mij door Douwe Winia gemaakt is.)


Nog een spreekbeurt

In de kroeg na afloop vertelde Jacob dat hij meende dat hij Waling op Omrop Fryslan had gehoord, ook over Kennedy. Dat zou best kunnen, want ik was 's middags door de omrop gebeld om Walings nummer, maar ik wist niet of ze hem nog gebeld hadden.

Nog zo'n Walthaus-spreekbeurt dus. Dit is het fragment: