zondag 26 augustus 2012

Look at the flower

Cinema Ascona in Kubaard, zaterdag alweer voor de vierde keer gehouden, wordt steeds kindvriendelijker. Geteld hebben we ze niet maar er liepen heel veel kinderen rond, van echt klein en lagere schoolleeftijd tot pubers. Waar andere organisaties alle moeite doen om te verjongen, gaat het hier vanzelf.

Naast de speciaal voor wat jonger publiek uitgezochte topfilms - ondermeer Maja de Bij, die dit jaar honderd is geworden, en de Kleine Mol, maar ook Real Steel, Dumb and Dumber en Trollhunter, was er ook vermaak in de vorm van het konijn dat daar in een hokje zat.

Een aantal kinderen had al snel het plezier ontdekt van konijn-van-de-glijbaan-laten-glijden, al dan niet in een speelgoedvrachtwagen. En voordat mensen daarover gaan klagen: No Animals Were Harmed in the Making of the Fourth Edition of this Festival, kunnen we met de hand op het hart bezweren. Behalve wat muggen later op de avond, misschien.


Vanwege het kutweer - daar houden we het maar op - waren er minder grote mensen dan vorig jaar. Er bleven wel lekker veel mensen kamperen, al droop Jacob van Essen, wiens foto's dit zijn, laat op de avond letterlijk af, met het hele gezin. Hun tent was doornat geworden. En ook Christoph Janssen, die Maja de Bij en een extra beamer had meegenomen, had een natte tent. Hij sliep op de hooizolder.

Het programma in vier zalen bestond uit een gevarieerd programma met ondermeer Emannuelle e le ultimi cannibali, een overzicht van het werk van de mystieke hippie Alejandro Jodorowsky, een themaprogramma over de USA met de uitstekende Sarah-Palinfilm Game Change en een programma met discofilms. Alle lof voor degenen die de Village-Peoplefilm Can't stop the Music helemaal uitkeken.


Een kleine groep bezoekers, waaronder een groot deel van het Asconabestuur, keek tot een uur of vier Jodorowsky's The Holy Mountain uit en weet nu alles van kruisigingen, dwergen, seks, grootondernemers, hoe je van poep goud kunt maken, pelgrimages en wijze lessen in het Engels, maar met een sterk Chileens accent uitgesproken. Zoals: Look at the flower, look at the flower, for the first time look at the flowers.

Daar hebben we niets meer aan toe te voegen.