woensdag 1 augustus 2012

Gore

Gore is, volgens een Amerikaanse voornamenwebsite, geen populaire voornaam en slechts iets populairder als achternaam.

Ik ken maar twee Gore's. De politicus/milieuwaarschuwer Al Gore en schrijver Gore Vidal, die ik vroeger vaak en graag las omdat hij aan de ene kant geleerde maar leesbare biografie├źn schreef over Romeinse keizers en Amerikaanse presidenten en aan de andere kant idiote en platte boeken, zoals de seksroman (of hoe je zoiets maar noemt) Myra Breckinridge. Bovendien schreef hij heel leesbaar en vaak ook wel komisch over andere literatuur.

En natuurlijk filmscripts, ondermeer voor de schandaalfilm Caligula, die Gore Vidal's Caligula had zullen heten. Hij liet, nadat er harde-pornoscenes aan de film waren toegevoegd, zijn naam van de titel halen.

In zijn script voor Ben-Hur bracht Vidal een homoseksuele ondertoon aan  in de verhouding tussen Ben-Hur en Messala. Charlton Heston wist van niks, zou Vidal later vertellen, maar Stephen Boyd, die Messala speelt, was op de hoogte. Als je dat eenmaal weet, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar die film.

Gore Vidal is gisteren overleden aan de gevolgen van een longonsteking. Ik ga vandaag nog in zijn boek over Lincoln beginnen.