donderdag 12 juli 2012

Alles op zwart


In Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan, hadden we een middag over. We besloten naar 'Men in Black 3' te gaan, een aardige film over geheime agenten die het einde van de wereld voorkomen door terug te reizen naar de jaren zestig. Hij is in het lelijk soort 3D waar ze tegenwoordig meer films in maken (zie ook de nieuwe 'Spider-man'), wat er nogal grijs uitziet en helemaal niet driedimensionaal, maar meer als uitgeknipte figuurtjes in een kijkdoos.

Dit terzijde.

Tim (11) uit Salt Lake City had de film thuis ook al gezien. En hij heeft een fabelachtig geheugen voor films, hij vindt niks leuker dan dat ik hem trivia-vragen over James-Bondfilms stel, in de trant van ,,In welke James Bond komen Bambi en Stamper voor?'', die hij dan ook weet. De lezers van dit weblog natuurlijk ook.

Na afloop van 'Men in Black 3' zei Tim: ,,Er misten hele stukken uit. Vooral in het begin.''

In het begin zit er een scene in een Chinees restaurant, waar verschillende Chinezen zich als buitenaardse wezens ontpoppen. Tenminste, als je de film ergens anders dan in China ziet, want hier ontbreekt dat allemaal. De scene ziet er wat afgeraffeld uit, want de opbouw is wel gebleven, dat allerlei mensen sinister naar de geheim agenten loeren. ,,Dat meisje achter de bar steekt een hele lange tong uit'', wist Tim - maar die tong was er niet meer en allerlei andere dingen ook niet.

Buitenaardse wezens bestrijden en de wereld redden is een ding, maar ongeschonden door de Chinese censuur komen, daar is meer voor nodig dan een man in het zwart.