zaterdag 21 juli 2012

De bocht om met vier ton hout

Precies een week geleden reisde ik met Kjeld Duits naar de matsuri van Sawara, een uur of twee treinen vanaf Tokio. Een bezoek aan Japan, had Kjeld gezegd, is niet compleet als je geen matsuri hebt bijgewoond. En hij heeft gelijk.

Een matsuri is een optocht - met alles eromheen: lampions, eettentjes, optredens van dansgroepen - van traditionele houten wagens van een paar verdiepingen op massief houten wielen.

De beroemdste is die van Gion, een wijk in Kyoto, waar het kennelijk allemaal begonnen is en de wagens wel drie lagen hoog zijn en vier ton kunnen wegen.

Hier in Sawara begonnen ze er in de negentiende eeuw mee, vertelde iemand van de organisatie. Elke wijk heeft zijn eigen wagen, met bovenop een allegorisch of historisch beeld en de wagen zelf vol houtsnijwerk en goudbeslag. Aan boord zit een orkestje, dat fluit- en trommelmuziek maakt die erg in je hoofd blijft hangen.

Zo'n wagen wordt aan een lang touw voortgesleept door de jeugd van de wijk, allemaal met dezelfde kleren aan. Kleine kinderen voorop, dan de meiden en tenslotte de jongens, die het zware werk doen en van wie sommigen 's morgens al aan het bier of de rijstwijn zitten.

Het gesleep is vooral in de bochten fascinerend om te zien, want de assen bewegen niet. Dus zo'n houtblok van een paar ton moet min of meer de bocht omgeschoven worden.
Voor- en achterin de wagen gaan stevige palen, om kracht tegenaan te kunnen zetten, iemand giet water op het wegdek om het duwen te vergemakkelijken, het orkestje speelt onverstoorbaar door en dan gaat - verrassend snel, uiteindelijk - de kar met veel gekraak de hoek om.


Ik kreeg maar geen genoeg van dat krachtsvertoon en heb van een van die karren een filmpje gemaakt. Kijk maar hoe vlot het bochtenwerk gaat, na veel gedoe vooraf.Deze foto maakte Kjeld. Zijn mooie foto's van de matsuri staan hier, maar je kunt ze denk ik enkel zien als je op facebook ingelogd bent. Vanaf de 36-ste seconde loopt hij door het beeld van het filmpje.