donderdag 5 november 2009

Het grote klokkenwerk

Deze week schreef ik iets over A Clockwork Orange van Stanley Kubrick en dan komt zo'n film meteen weer dichtbij.

Want daarin is de Britse worstelaar Pat Roach te zien, die als acteur vooral bekend is als die worstelaar uit Raiders of the lost ark, die tijdens een gevecht met Indiana Jones met zijn kop in een vliegtuigpropellor komt.

Pat Roach heeft ook een rol in Wings of Fame, een film van Otokar Votocek over mensen die na hun dood in een grand hotel mogen blijven tot ze op aarde niet meer bekend zijn. In die film speelt Hans Snijder, sinds enige tijd hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, een bijrol. Hans Snijder-Pat Roach-Stanley Kubrick.

Zo zijn er meer. Ik heb de zwager en de weduwe van Kubrick eens een hand gegeven en ben daardoor nog maar een handshake verwijderd van Kubrick, en twee van Veit Harlan, de regisseur van Jud Süß. Want dat is een oom van Christiane Kubrick. En Veit Harlan heeft Joseph Goebbels wel eens een hand gegeven, want hij was filmmaker van dienst van het regime. Christiane Kubrick-Veit Harlan-Joseph Goebbels.

Of de andere sterke man uit A Clockwork Orange, David Prowse, die een paar jaar later de mantel zou aandoen van Darth Vader in Star Wars. Hij was de trainer van Christopher Superman Reeve, wiens Amerikaanse tante geregeld in Leeuwarden schijnt te zijn. Misschien heb ik zonder het te vermoeden wel eens iemand een hand gegeven die haar ook een hand gaf.Het duizelde me, al die dingen die bij A Clockwork Orange uitkomen, dus ging ik boodschappen doen. In het appartementengebouw een paar deuren verder hing een grote foto van Malcolm McDowell in A Clockwork Orange aan de muur.

Dat kan toch allemaal geen toeval zijn.