donderdag 27 maart 2008

De Rode Pimpernel




De Rode Pimpernel is de hoofdpersoon van een avonturenboek uit het begin van de vorige eeuw van barones Orczy. Tijdens de nasleep van de Franse revolutie voorkomt deze gemaskerde held dat allerlei edellieden hun hoofd kwijtraken onder de guillotine.

De Fransen staan voor een raadsel, want ze weten niet dat het Sir Percy Blakeney uit Engeland is. ,,They seek him here, they seek him there, those Frenchies seek him everywhere. Is he in heaven, is he in hell? That damned, elusive Pimpernel.''

Scarlet Pimpernel is ook de schuilnaam van de maker van 'Fitna', de film van Geert Wilders die sinds een uur of twee op internet staat. Deze Scarlet Pimpernel heeft een heleboel griezelige internetbeelden en krantenkoppen aan elkaar geplakt en er muziek uit de Notekrakersuite van Tsjaikovski en Peer Gynt van Grieg onder gezet. Een echt internetfilmpje, maar dan beroemder.



Filmische vondsten stopte Scarlet Pimpernel er niet in, behalve aan het eind, waar de letters FITNA zo vervliegen dat er FIN overblijft. Heel arty, alsof het hier een Franse kunstfilm betreft. Hadden ze het woord omgedraaid, dan had er ANTI F gestaan. En nu we bezig zijn: NAIF had ook gekund. Of FIAT. Of FIANT, wat vast en zeker middelnederlands is voor 'vijand'.

Zouden het verwijzingen naar deze Pimpernel zijn? Zouden de twee afgehakte hoofden verwijzen naar de guillotine? En al die citaten over Allah's wil... Barones Orczy meende dat het God's wil was geweest, dat ze ooit de Rode Pimpernel bedacht.

Maar misschien betekent het ook wel helemaal niks. Het is tenslotte maar een internetfilmpje.