maandag 23 februari 2015

Last man standing

Bij Oscaruitreikingen komt het moment  dat soms powerpoint of the dead genoemd wordt: een plechtige inleiding, ditmaal door Meryl Streep, dan een serie afbeeldingen van filmmensen die het afgelopen jaar zijn overleden met een gedragen muziekje.

Daar kwam ook Tuco in beeld, oftewel Eli Wallach, die vorige zomer is overleden. Hij heeft allerlei rollen gespeeld, maar de afbeelding die ze vertoonden is van Tuco, oftewel the ugly uit de prachtwestern The Good, the Bad and the Ugly. 

Eerder tijdens de Oscaruitreiking had de camera al een paar keer ingezoomd op Clint Eastwood, die in de zaal zat als regisseur van American Sniper. Eastwood is nu 84, en hij was 36 toen hij the good in die film speelde. 

Lee van Cleef, the bad, is al in 1989 overleden. Geen idee of de 84-jarige Clint het zich heeft gerealiseerd, maar the good is uiteindelijk het langst overeind gebleven. Een mooie westernmoraal.

(Ik ken veel mensen die niks aan die film vinden en ik snap ze ook wel een beetje. Maar ik heb er de warmste herinneringen aan en heb er daarom een ingelijste poster van, zie bovenaan.)