zaterdag 12 mei 2012

All is well!

Met twee MacBooks en 99 jaar Indiase filmgeschiedenis is er een leuk overzicht te geven van Bollywood in 10 fragmenten. Cinema Ascona (een derde deel van het bestuur, althans) was ervoor naar Groningen gereisd om daar, met Bollywoodkenner en -liefhebber Iris Visser, een programma te presenteren in de Puddingfabriek. 


Wie enkel zoete kleurtjes en blije liedjes had verwacht - dat was vrijwel iedereen in het publiek- stond voor een verrassing.
Want liedjes en kleuren waren er wel, maar er was ook volop sciencefiction, cricket en een onvoorstelbare schietpartij door een op hol geslagen robot.

En als klap op de vuurpijl was er Grollywood, een korte, door Iris Visser geregisseerde Bollywoodfilm uit Groningen, met veel Martinitoren en een nachtelijke dans in het park. Dit was een voorpremiere, de echte volgt nog. De choreografe van de film was meegekomen om alle bezoekers een simpel Bollywooddansje te leren, dat redelijk goed lukte.

Dit was de playlist:
Awaara (1951, Raj Kapoor). Een zwerver die aan Charlie Chaplin doet denken loopt zingend door de sloppenwijk. Het enige zwartwit-fragment van de avond. Engelse titel: The Tramp.
Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995, Aditya Chopra). Man vecht op het station met zijn rivaal in de liefde. Met dramatische ren-de-wegrijdende-trein-achternascene. Engelse titel: The Brave Hearted Will Take the Bride.
Kabhi Khushi Kabhie Gham... (2001, Karan Johar). Kleurrijke dans tijdens een familiebruiloft. Engelse titel: Sometimes happiness, sometimes sadness.
Koi... Mil Gaya (2003, Rakesh Roshan). Mengeling van Forrest Gump, E.T. en Close Encounters of the Third Kind. Eenvoudige jongen lokt per ongeluk buitenaardsen met een simpel deuntje op een soort lichtorgel in de schuur. Engelse titel: I found someone.
3 Idiots (2009, Rajkumar Hirani). Drie jongens op een prestigieuze technische school leren elkaar dat je alles aankunt als je af en toe zegt (en zingt) All is well. De beelden geven hun ongelijk.
Om Shanti Om (2007, Farah Khan). Ambitieuze filmproducent steekt een reusachtig decor in de fik, met zijn filmster en vriendin erin, omdat ze zijn loopbaan in de weg staat. Een reddingspoging baat niet.
Lagaan (2001, Ashutosh Gowariker). Dorpje in een dorre streek, negentiende eeuw, hoeft drie jaar geen belasting aan de Engelsen te betalen als de dorpelingen de Britten kunnen verslaan met cricket. Engelse titel: Land tax.
Ghajini (2008, A. R. Murugadoss). Bollywoodvariant op Memento. Man met een geheugenstoornis is op wraak uit en onthoudt dat met tatoeages. Maar die worden radicaal uitgewist.
Devdas (2002, Sanjay Leela Bhansali). Een van de vijftien verfilmingen van een beroemde Bengaalse novelle, waarin een in de liefde teleurgestelde man onderduikt in een bordeel en in de drank. Alles in het nette natuurlijk. Elegant damesdansje rond een vlammetje dat nooit zal doven.
Enthiran (2010, S. Shankar). Eigenlijk een Tamilfilm, variant op The Matrix en The Terminator. Dolgedraaide robot ontvoert de vrouw op wie hij verliefd is en verslaat een enorme politie- en legermacht. Maakte sterk de indruk de publieksfavoriet te zijn. Engelse titel: Robot.
Grollywood (2012, Iris Visser). Groninger stadsgids leert een leuk meisje kennen en haar foute vriendje heeft het nakijken. Binnenkort is de echte premiere.
(De instagramfoto is van Rik Smit. De foto onderaan van Ron Visser. Meer foto's staan hier.)