donderdag 12 april 2012

Kees Fergees,,Weet je wat het is'', zei ervaringsdeskundige Wytze halverwege de Kees Fergees-avond van Cinema Ascona, gisteren. ,,Je kunt zien dat de fragmenten door hetero's zijn gemaakt en door hetero's zijn uitgezocht. Maar het is wel leuk hoor!'', voegde hij er voor de zekerheid meteen aan toe.

Kees Fergees is de vaak uitgestelde, jaren vantevoren geplande avond van De Kesanova, waar hij filmfragmenten met en over homo's laat zien. Dat gebeurde in de kelder van andere Kees, die commentaar zou geven op het commentaar van De Kesanova. De Kesanova droeg speciaal voor deze avond een matrozenensemble met een tennisrokje en valse wimpers die verkeerd om zaten. Al heb je volgens andere Kees meer travestieten onder hetero's dan onder homo's.

Verder hield andere Kees zich rustig ,,Wat deze films vertonen is de werkelijkheid. Dit bestaat'', zei hij na afloop. En het viel hem op dat er geen fragmenten tussen zaten van homo's die 's morgens een eitje voor elkaar bakken, ,,maar dit is film natuurlijk, daar moet ook wat raars gebeuren anders is er niks aan.''

Wytze zag dus nog meer: dat de filmfragmenten niet eens door homo's gemaakt zijn. Daar twijfelde ik persoonlijk aan, want 'Querelle' is van Rainer Werner Fassbinder. Maar Wytze hield voet bij stuk en hij is een kenner.Het programma zag er zo uitCabaret (Bob Fosse, 1972). Ceremoniemeester heet iedereen welkom
Spetters (Paul Verhoeven, 1980). Toon Agterberg krijgt zijn trekken thuis als potenrammer. Zoals Peter Tuinman verderop in deze film zegt: ,,We hebben hem gepakt in Rotterdam. Hij was er niet vies van.''
Andy, bloed en blond haar (Frank Wiering, 1979). Een van de favorieten van Cinema Ascona, zie ook hier.
Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979). Clint Eastwood redt zich uit een netelige situatie onder de douche van de beroemde gevangenis.
The Boondocks (Aaron McGruder, 2005). Aflevering uit de tekenfilmserie, met nog zo'n netelige scene in een gevangenisdouche.
Querelle (Rainer Werner Fassbinder, 1982). Brad Davis verliest een dobbelspel en moet zich daarom aanbieden aan Günther Kaufmann, vaste acteur in Fassbinderfilms.


Bent (Sean Mathias, 1997). Gevangenen in een Duits oorlogskamp mogen elkaar niet aanraken en doen het toch met elkaar.
Tropic Thunder (Ben Stiller, 2008). Stoere filmster Alpa Chino verspreekt zich in de jungle en wordt voor homo aangezien.
Merry Christmas, mr Lawrence (Nagisa Oshima, 1983) Gevangene David Bowie zoent kampcommandant Ryûichi Sakamoto op de wang.
Zoolander (Ben Stiller, 2001). Mannelijke modellen maken pret met water en benzine.
Magnolia (Paul Thomas Anderson, 1999). William H. Macy bekent in een cafe dat hij zoveel liefde te geven heeft.
Bricquebec Terp (2012) Trailer van de eerste Friese gayfilm.
Blades of Glory (Josh Gordon, Will Speck, 2007). Het eerste herenpaar van het kunstschaatsen.
My own Private Idaho (Gus van Sant, 1991). Udo Kier doet een soort Duitse disco, en huurt River Phoenix en Keanu Reeves in.
Deliverance (John Boorman, 1972). Lokale bewoners vallen toeristen lastig.
Bruno (Larry Charles, 2009). Straight Dave jut bezoekers van kooigevechten op.
Can't stop the music (Nancy Walker, 1980). Village People zingen YMCA in een sportcentrum. Andere Kees zag in een oogopslag dat de Village People geen echte homo's zijn.
Some like it hot (Billy Wilder, 1959). Jack Lemmon met damespruik op probeert onder een huwelijk uit te komen.
Angels in America (Mike Nichols, 2003). Groene-Sterscene, maar dan in Central Park.
Team America, World Police (Trey Parker, 2004) Een andere Cinema-Asconafavoriet. Slotscene uit de musical Lease.
The adventures of Priscilla, Queen of the Desert (Stephan Elliott). Travestiet koestert een bijzonder Abba-soevenier.
Kusscenes uit verschillende, verder overgeslagen films.


En tenslotte nog eens Bricquebec Terp, de publieksfavoriet.