zondag 5 februari 2012

En de winnaar isDit zijn wij. Het team Prowse, met mij, Koen en Rik (van links naar rechts) won vrijdagnacht de grote Groninger Filmquiz, in het Grand Theatre. Dat is heel plezierig, omdat we nu een jaar lang gratis naar de film mogen in ForumImages, en omdat we er alledrie op hadden gerekend in de middenmoot te zullen eindigen.In voorgaande jaren schijnen er teams te hebben gewonnen die er speciaal voor uit Amsterdam waren overgekomen. En vanachter het ons toegewezen tafeltje in het Grand Theater wezen de anderen op een duo verderop, dat in Groningen alle pubquizzen schijnt af te gaan. ,,Die winnen altijd alles.''Prowse - Rik had de naam bedacht - verwijst naar David Prowse. Al bij de balie moesten we uitleggen dat hij in 'Star Wars' en 'A Clockwork Orange' heeft gespeeld. De foto hier is uit 'Horror of Frankenstein'. Vaak moest hij in zijn rollen mensen optillen, want hij is sterk. Hij had een sportschool en hij was de trainer van Christopher Reeve, toen die er stevig moest uitzien voor zijn rol in 'Superman'.De quiz bestond uit min of meer beroemde filmscenes, maar dan in het Gronings nagespeeld. Organisator Luuk Verpaalen en filmer Thijs Gloger hadden ze gemaakt. Er hadden zich 17 teams ingeschreven, maar een, die zich Het radicale midden noemde, was niet op komen dagen.

Naar aanleiding van die fragmenten (uit 'Up in the Air', 'Gegen die Wand', Crimson Tide', 'Dangerous Liaisons', 'American Beauty', 'Antichrist' en 'The life of Brian') kwamen er soms hondsmoeilijke vragen, zoals hoe de cheerleadersgroep heet van de meisjes uit 'American Beauty'. We wisten het vrijdag niet en ik ben het nu ook alweer vergeten.

Er werden ook muziekfragmenten gespeeld. Voor Lascia ch'io pianga van Händel was er zelfs een klassiek geschoolde sopraan - die muziek zit in het begin van 'Antichrist'. Je moest de componist opschrijven (wisten we) en de titel (wisten we niet, heb ik zonet opgezocht). Wat heel stom van mij persoonlijk was: ik wist niet dat 'I get a kick out of you' van Cole Porter is. Nu voortaan altijd wel.

Ook moeilijk waren vragen als 'welke vijf actrices in films van Stephen Frears kregen een Oscarnominatie' (we kwamen uiteindelijk tot drie). Maar bij de slotronde werden dan weer alle zes leden van Monty Python gevraagd, wat een inkoppertje is.Enfin, de Amsterdammers waren er deze keer niet en het duo dat altijd alles wint werd vierde. Hoera voor ons!

(De zaalfoto's zijn van Douwe de Boer)