donderdag 29 december 2011

Een twijfelachtige aapOver het dierenrijk kunnen ze me veel wijsmaken, maar dat de chimpansee die Cheetah speelde in de Tarzan-films met Johnny Weismuller nu pas is overleden, op zijn tachtigste, dat geloof ik gewoon niet. Ook al staat het in verschillende kranten en was het op het journaal.

Deze aap zou al in 1932, in 'Tarzan, the Ape Man', op het doek te zien zijn geweest. En erna kennelijk ook in tenminste twaalf andere Tarzanfilms. Niemand geeft daar details over, dat maakt het vaag. Maar als het waar is, is de aap ouder geworden dan de Oostenrijkse zwemkampioen Johnny Weismuller, die Tarzan speelde, en heeft hij ook Maureen O'Sullivan (Jane) overleefd, de Ierse die later de moeder zou worden van Mia Farrow.Chimpansees lijken meestal niet ouder te worden dan zestig, maar je hebt altijd uitzonderingen, kijk maar naar Johannes Heesters.

Toch twijfel ik, omdat Cheetah er in allerlei films anders uitziet en omdat die rol in 'Tarzan, the Ape Man' gespeeld werd door een aap die Jiggs heette en al in 1938 aan een longontsteking is gestorven.