maandag 11 oktober 2004

James Bond

Winkelen bij Super de Boer is altijd wel okay, maar ze hebben er sinds kort een echte attractie, in de lange gestalte van een nieuwe bewaker. Hij heeft zijn haar heel kort, bijna kaal is hij, en maakt ondanks een studentikoos brilletje een stevige indruk, ook omdat hij zo heel rechtop loopt. Hij loopt bijna zonder geluid te maken en houdt alle boeven nauwlettend in het oog.

Het is net of hij daarbij gewone klanten niet eens ziet. Zaterdag verstopte hij zich onverstoorbaar achter een kartonnen stand met aanbiedingen, om heel stiekem om het randje heen te spieden. Want ongeveer waar de stroopwafels liggen stond een donkere jongeman, die om en om naar het kleingeld in zijn hand keek en naar de schappen.

Van de ene kant zag je de bewaker gewoon staan, verstopt achter dat karton. Een vader wees er zijn kind op, want het sprong in het oog. Ik liep naar de stroopwafels, om te kijken of je de bewaker van daaraf ook kon zien. Nee hoor, alleen een heel klein stukje, een smal strookje gezicht met oog. Je moest het weten, anders zag je het niet. De jongen met het kleingeld had niks in de gaten. De bewaker bleef roerloos en onverstoorbaar staan, hoeveel klanten van de andere kant hem ook zagen.

,,Jullie hebben een geweldige bewaker'', zei ik tegen de kassajuffrouw. ,,Je moet er alleen wat passende muziek bij draaien. Dan is het net of je naar een James-Bondfilm kijkt.''

,,Nou heb ik helemaal de hele dag de slappe lach'', zei het meisje, dat toch al wat zat te giebelen.