zaterdag 11 mei 2019

We, the jury


,,Wat in skatsje'', zeiden de drie gebodpainte dames na afloop van de Game of Thrones-pubquiz van talkshow Iepen Up, woensdag in Neushoorn. Ze bedoelden Schumi, met wie ik de jury van de quiz vormde. Ze wilden graag met hem op de foto.

De grote zaal van Neushoorn was tot het balkon toe gevuld met mensen, die allemaal kans maakten op een reis voor vier personen naar Ierland. Echt prachtig om te zien, zo'n ruimte vol liefhebbers, die heel intensief en vol plezier bezig zijn met het beantwoorden van vragen over een televisieserie waar niet-ingewijden vermoedelijk hun schouders over ophalen.

De vragen hadden presentator Jacco en ik een paar dagen eerder bedacht.

Wij meenden dat het heel moeilijk zou zijn, bijvoorbeeld de tits and ass-ronde die we erin hadden gestopt: foto's van borsten en mannenbillen, met de vraag bij welk personage die hoorden. Maar die had bijna iedereen goed, alleen zorgde het blote achterwerk van Jaimie Lannister voor verwarring.

De drie gebodypainte vrouwen waren ook vragen, want op elk van hun stond het zegel van een van de adellijke huizen uit de serie. Die had iedereen goed.

De muziekvragen bleken redelijk moeilijk. De muziek van Ramin Djawadi werd live gespeeld door Wiebe Kaspers en zijn band, die vooral van Night King iets prachtigs hadden gemaakt.

Die reis werd gewonnen door een tweeling, twee vrouwen die zich We Demand Trivia By Combat noemden. Kenners van de serie snappen wel waar dat op slaat. Ze hadden hun vrienden mee, maar die zeiden dat ze er vooral zaten voor de morele steun.

De tweeling was heel gedetailleerd in de antwoorden. Op de vraag wat er in de pie zit die Walder Frey geserveerd krijgt antwoordden ze niet alleen ,,zijn twee zoons'', wat we als jury al goed rekenden, maar noemden ze ook de namen van die zoons. Verdiende winnaars, kortom.

Als jurylid zat ik op een troon van kunstleer. Ik had een Starbucksbeker koffie meegebracht, weer zoiets dat kenners van de serie meteen snappen.

Voor Schumi had de organisatie een zak hondensnacks gekocht, dus die had het ook naar zijn zin. Een groot deel van de kwis heeft hij liggen slapen, zie hiernaast.

Fotograaf Marc Quere had van te voren gevraagd: ,,Is het afgelopen voor Ajax-Tottenham Hotspur begint?''

Zo was het gepland. Toen de quiz klaar was begon de wedstrijd. Wij gingen de antwoorden nakijken, verder bleef iedereen zitten om op het grote doek naar de wedstrijd te kijken. Ook dat was prachtig om te zien: al die liefhebbers, die heel intensief en vol plezier meeleven met een sportevenement waar  niet-ingewijden vermoedelijk hun schouders over ophalen.

(De foto's zijn van Marc Quere. De bovenste heb ik zelf vierkant gemaakt, sorry Marc.)